„Badamy Suplementy” nr 2/BS/19, 27/11/2019
Ryby są źródłem pełnowartościowego, lekko strawnego białka, a także bardzo cennych dla organizmu człowieka tłuszczów, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, głównie kwasu eikozapentaenowego – EPA oraz dokozaheksaenowego – DHA. Kwasy te nie podlegają syntezie w organizmie człowieka, w związku z czym muszą być dostarczane z pożywieniem. Szczególnie cenione są ryby tłuste i średnio tłuste jak halibut, łosoś, śledź, sardynka, makrela. Ich tłuszcz ma szczególnie ceniony w dietetyce skład witamin: A, E, D. Ryby i ich przetwory są jednym z najlepszych źródeł: jodu, selenu, cynku, miedzi, manganu, selenu, stanowią także cenne źródło uzupełniające niedobory fluoru.
Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne:
- chronią serce i układ krążenia: zmniejszają ryzyko arytmii serca, chroniąc przed zawałem serca, zmniejszając krzepliwość krwi, obniżając ciśnienie krwi,
- sprzyjają zwiększaniu się poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, redukują poziom trójglicerydów we krwi,
- warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku,
- są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego,
- mają działanie przeciwnowotworowe,
- obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II,
- działają przeciwzapalnie, co jest ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów,
- łagodzą objawy astmy,
- osłabiają reakcje alergiczne,
- wpływają na stan skóry, włosów i paznokci,
- zmniejszają skłonność do wystąpienia depresji ( zwiększenie produkcji serotoniny).
Ryby są źródłem m.in.
JODU, którego źródłem są ryby, zapobiega powstawaniu chorób tarczycy. Niedobory jodu (występuje w morskich rybach) wywołują niedoczynność tarczycy, powstanie wola, opóźnienie umysłowe, opóźnienia w rozwoju fizycznym i psychicznym, poronienia. Jod sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, chudnięciu, poprawie samopoczucia, koncentracji.
SELENU, który obecny w rybach chroni organizm przed procesami starzenia i nowotworami. Niedobory selenu wywołują takie dolegliwości, jak osłabienie mięśni, kardiomiopatie czy zahamowanie wzrostu u dzieci.
WAPNIA, budulca kości, który wraz z fosforem, fluorem i manganem zapobiega rozwojowi osteoporozy. Spożywanie ryb chroni przed niedoborami witaminy D i A. Witamina D sprzyja wchłanianiu wapnia i fosforu w jelitach i w nerkach, a w kościach sprzyja ich wbudowywaniu. Jej niedobór może prowadzić do krzywicy u dzieci a u dorosłych do osteoporozy.
Bez wątpienia ryby zawierają bogactwo cennych dla prawidłowego rozwoju składników. Jest jednak coś o czym musimy wiedzieć – ryby mogą zawierać też pewne zanieczyszczenia. Najbardziej charakterystyczne dla ryb są dioksyny i dioksyno podobne polichlorowane bifenyle oraz metale ciężkie ( kadm, rtęć ,ołów). Ilość dioksyn w mięsie rybim jest zależna od takich czynników jak gatunek ryby, czy środowisko życia.
Ogólnoświatowe zalecenia dietetyczne proponują spożywanie ryb (pełna porcja obiadowa) dwa razy w tygodniu. Przy stosowaniu racjonalnej diety nie ma wskazań do wprowadzenia suplementacji preparatami z kwasami omega-3. Przy diecie ubogiej w nienasycone kwasy tłuszczowe i w pewnych jednostkach chorobowych (choroby układu krążenia, otyłości, stanów zapalnych itp.) włączenie suplementacji pod kontrolą specjalisty jest uzasadnione.
Należy pamiętać o tym, że ryby nie są jedynym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze skomponowana dieta roślinna (propozycja dla wegetarian i wegan), produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, orzechy oraz pestki zapewnia wystarczającą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach. Świetnym ich źródłem są także oleje np. lniany, rzepakowy itd.
Odpowiadając na tytułowe pytanie „Czy warto jeść ryby?„. W mojej opinii tak, jednak jak ze wszystkim należy zachować umiar. Jeżeli będziemy je spożywali w odpowiednich ilościach, to na pewno szala korzyści przeważy się na stronę umieszczenia ich w naszej diecie.
W kolejnym artykule zrobimy zestawienie najpopularniejszych gatunków ryb i postaramy wybrać się te, które mają najwięcej składników odżywczych.
Piśmiennictwo:
-
- Kalinowska K. Prozdrowotne właściwości ryb, Mag. Przem. Rybnego, 2010; 5, 26.
- Polak-Juszczyk L. Makro- i mikroelementy w rybach, Żyw. Człow. Metab., 2005: 32 (supl. I), 988-991.
- Katarzyna Marciniak-Łukasiak. Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35.
- Zygmunt Usydus, Joanna Szlinder-Richert. Jod i fluor w produktach rybnych. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 822 – 826.
- Czerwińska Dorota, Gulińska Edyta „Podstawy żywienia człowieka”, WSiP 2011.
- Marta Warowny. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce. VOL 24 NR 06’14 (278).