Rozpoczynamy kolejną serię badań, poświęcimy ją analizie laboratoryjnej suplementów diety zawierających w swoim składzie koncentrat z buraków ćwikłowych. Buraki są w grupie warzyw, które są wyjątkowo narażone na kumulowanie metali ciężkich, stąd nasze zainteresowanie tymi preparatami1.
Burak (HERBAPOL)
Badanie mikrobiologiczne (ogólnej liczby drobnoustrojów): | <10 jtk/g (w normie) |
Badanie na obecność ołowiu : | <0,3 mg/kg (w normie) |
Badanie na obecność rtęci: | <0,01 mg/kg (w normie) |
Badanie na obecność kadmu: | <0,1 mg/kg (w normie) |
Metoda akredytowana: | tak |
Wyniki badań: | Karta badania |
Ocena zgodności (analiza niepewności metody badawczej oraz prawnie dozwolonej tolerancji): | |
Dodatkowe składniki kapsułki: | żelatyna, dwutlenek tytanu, tlenki żelaza |
Źródło:
-
-
- Beata Bartodziejska, Magdalena Gajewska, Anna Czajkowska. Oznaczenie poziomu zanieczyszczeń metalami ciężkimi żywności pochodzącej z samodzielnej produkcji rolnej techniką spektrometrii absorpcji atomowej. Ochrona Środowiska i Zasobów naturalnych nr 43, 2010 r.
-
Regulamin | Polityka Cookies
Badamy Suplementy copyrights © 2019