Rozpoczynamy kolejną serię badań, poświęcimy ją analizie laboratoryjnej suplementów diety zawierających w swoim składzie koncentrat z buraków ćwikłowych. Buraki są w grupie warzyw, które są wyjątkowo narażone na kumulowanie metali ciężkich, stąd nasze zainteresowanie tymi preparatami1.

miniatura_burak

Burak (HERBAPOL)

Badanie mikrobiologiczne (ogólnej liczby drobnoustrojów):<10 jtk/g (w normie)
Badanie na obecność ołowiu :<0,3 mg/kg (w normie)
Badanie na obecność rtęci:<0,01 mg/kg (w normie)
Badanie na obecność kadmu:<0,1 mg/kg (w normie)
Metoda akredytowana:tak
Wyniki badań:Karta badania
Ocena zgodności (analiza niepewności metody badawczej oraz prawnie dozwolonej tolerancji):
Dodatkowe składniki kapsułki:żelatyna, dwutlenek tytanu, tlenki żelaza

Źródło:

      1. Beata Bartodziejska, Magdalena Gajewska, Anna Czajkowska. Oznaczenie poziomu zanieczyszczeń metalami ciężkimi żywności pochodzącej z samodzielnej produkcji rolnej techniką spektrometrii absorpcji atomowej. Ochrona Środowiska i Zasobów naturalnych nr 43, 2010 r.

Regulamin | Polityka Cookies
Badamy Suplementy copyrights © 2019