👉 Odpowiedź Zdrowa Sowa Sp. z o.o. na nasze pytania dot. przekazu marketingowego nt. oferowanych suplementów diety.
👉 Odpowiedź producenta jest długa (link do źródłowego pisma: Odpowiedź Zdrowa Sowa), zatem przedstawimy ją tutaj w 7 częściach, przez 7 kolejnych dni, z naszym komentarzem.
Dziękujemy Zdrowa Sowa za informacje o zamiarze dokonania zmian w treści przekazu na stronie internetowej. Są one niezbędne dla jasnego przekazu konsumenckiego. Będziemy monitorować, czy te zmiany zostały wdrożone 🙏
Oto część pisma (całość znajdziecie pod linkiem: Odpowiedź Zdrowa Sowa) i nasz komentarz pod pismem:
Szanowni Państwo, Jest nam niezmiernie miło, że z takim zaangażowaniem i skrupulatnością przeanalizowaliście Państwo nasze produkty i stronę internetową. Dzięki Państwu pomocy możemy przedstawić wszystkim dociekliwym i zainteresowanym klientom nasze produkty i badania wykonane w rekomendowanym laboratorium firmy Hamilton. Dziękujemy również na zwrócenie nam uwagi na drobne nieścisłości, zostaną one niezwłocznie naprawione.Pani Beata Pawlikowska jest znaną podróżniczką i propagatorką zdrowego stylu życia. Od 20 lat popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, weganizmu i wegetarianizmu. Starała się na rynku odnaleźć najbardziej naturalne środki spożywcze czy suplementy diety, a zniechęcona rezultatem poszukiwań postanowiła ostatecznie stworzyć miejsce, gdzie wszystkie produkty będą bezpieczne i godne zaufania. Jeśli cynamon, to tylko cejloński. Jeśli witamina C, to pochodząca wyłącznie z roślinnych, naturalnych składników. Dzięki współpracy z naukowcami, mamy też takie wyjątkowe produkty jak wegańska witamina D i wegański pre-kolagen zrobiony z substancji będących prekursorami, z których organizm wytwarza kolagen. Naszym celem jest zapewnienie konsumentom produktów o wysokiej jakości, możliwie naturalnych, a misją edukacja i promocja zdrowego stylu życia. Zdrowa Sowa to miejsce stworzone dla zdrowia.
👉 Nasze pytanie: Prosimy o wyjaśnienie, dlaczego na Państwa stronie nie, w dziale dotyczącym nadmiernego spożycia witaminy C nie informują Państwo o wzmożonym ryzyku występowania kamicy nerkowej ? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769668/ Informacja zawarta na Państwa stronie „Nadmiar witaminy C – Witamina C jest bezpieczna. Jej nadmiar może wywołać biegunkę i zostanie wydalony z organizmu.” wydaje się być lakoniczna i umniejszająca ryzyku hiperwitaminozy.
👉 Odpowiedź Zdrowa Sowa: Nasza strona internetowa została zaktualizowana, aby uwzględnić informacje dotyczące ryzyka występowania kamicy nerkowej w przypadku nadmiernego spożycia witaminy C. Informujemy również, że nadmiar witaminy C może prowadzić do hiperwitaminozy, która może zwiększyć ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej oraz, że nadmiar witaminy C może powodować biegunkę i zostanie wydalony z organizmu. Pragniemy jednak zwrócić uwagę, że brak jest jednoznacznych danych wskazujących na wywołanie kamicy nerkowej przez nadmierne spożycie witaminy C. Wyniki badań naukowych na temat wpływu witaminy C na kamicę są sprzeczne. Niektóre badania wykazały, że wysokie dawki witaminy C mogą zwiększać ryzyko wystąpienia kamicy, podczas gdy inne wykazały, że witamina C może mieć działanie zapobiegawcze. Zaleca się, aby osoby zmagające się z kamicą skonsultowały się z lekarzem w celu ustalenia, jaka dawka witaminy C jest dla nich odpowiednia. Wiele, co oczywiste zależne jest od indywidualnych czynników, takich jak wiek, stan zdrowia, stosowane leki itp.
Źródła:
1. „Witamina C a kamica”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190839/
2. „Wpływ witaminy C na kamicę”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190839/
3. „Czy witamina C może zwiększać ryzyko kamicy?”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190839/
👉 Nasze pytanie: Prosimy o wyjaśnienie czym różni się Państwa wit. C „100% naturalna i zrobiona z prawdziwych owoców wyjątkowo bogatych w tę substancję: róży Roxburgh, aceroli, jagód camu-camu, dzikiej róży, rokitnika i aronii.” od kwasu askorbinowego, który charakteryzują Państwo w sposób: „Syntetyczna witamina C jest współcześnie robiona ze skrobi kukurydzianej w procesie uwodorniania, a następnie utleniania pod wpływem genetycznie modyfikowanych bakterii. Prawie cały dostępny w sprzedaży (80%) kwas askorbinowy pochodzi z Chin, gdzie stosuje się wiele pestycydów i innych środków niedozwolonych w Europie”?
Prosimy o inf. na jakiej podstawie wnioskują Państwo, że kwas askorbinowy (wyekstrahowana substancja) „pochodzący z Chin”, „robiony ze skrobi kukurydzianej”, a jednocześnie „syntetyczny” jest istotnie gorszy dla organizmu ludzkiego niż Państwa produkt? Prosimy o inf. o zanieczyszczeniach w „syntetycznej witaminie C” – skąd pozyskali Państwo informacje o ich obecności i o jakich wartościach mowa? Czy są to ilości realnie zagrażające zdrowiu człowieka?
👉 Odpowiedź Zdrowa Sowa: Uprzejmie informujemy, że kwas askorbinowy może zawierać szkodliwe substancje, takie jak dioksyny, metale ciężkie, aldehydy, kwasy tłuszczowe, wolne rodniki, formaldehyd i inne zanieczyszczenia.
Źródła:
1. Environmental Protection Agency: „Kwas askorbinowy i jego zanieczyszczenia.”
2. National Center for Biotechnology Information: „Kwas askorbinowy i jego zanieczyszczenia.”
3. Food and Drug Administration: „Kwas askorbinowy i jego zanieczyszczenia.”
Substancje szkodliwe, które mogą powstawać w procesie produkcji kwasu askorbinowego, to: tlenek azotu, dwutlenek siarki, chlorowodór, chloroform, benzen, formaldehyd, dioksyny i furany.
Źródła:
1. „Chemistry of Vitamin C Production.” Vitamin C Foundation,www.vitamincfoundation.org/production.html.
2. „Environmental Impacts of Vitamin C Production.” Vitamin C Foundation, www.vitamincfoundation.org/environmental-impacts.html.
Ekstrakty z owoców z bogatą zawartością witaminy C użyte w naszych produktach zawierają wiele innych substancji poza wspomnianą witaminą C. Są to flawonoidy, kwasy organiczne jak: kwas chlorogenowy, kwas elagowy, aminokwasy, trójterpeny takie jak: kwas ursolowy; procyjanidyny (niektóre z nich wykazuje silną aktywność hamującą na enzymy degradujące kolagen, elastynę i kwas hialuronowy) i wiele innych. Wszystkie te związki wykazują działanie biologicznie czynne.
Czysty kwas askorbinowy ulega degradacji i szybkiej eliminacji z organizmu ludzkiego, co można zauważyć w postaci efektu moczopędnego wkrótce po spożyciu czystej witaminy C, natomiast polifenole występujące w owocach „zabezpieczają” witaminę C przed utlenianiem i szybką eliminacją. Dodatkowo występuje tutaj efekt synergii, czyli wzajemnego wzmocnienia. Inaczej działa pojedyncza substancja chemiczna a inaczej w otoczeniu innych związków.
Analogicznie spożycie 100 mg kofeiny w postaci napoju energetycznego nie jest równoważne pod względem jakościowym z wypiciem filiżanki kawy czy herbaty. Czysta kofeina poza podniesieniem ciśnienia, często wywołuje zaburzenia rytmu serca. Natomiast kofeina zawarta w kawie, w yerba mate, w guaranie, czy herbacie nie działa w tak drastyczny sposób. Dzieje się tak dlatego ponieważ obok kofeiny i jej pochodnych, w roślinach występują inne substancje o działaniu psychoaktywnym. Przykładem może być herbata Oolong która zawiera naturalny neuroprzekaźnik: kwas gamma-aminomasłowy (GABA) wykazujący właściwości uspokajające, zapobiega stanom lękowym, obniża ciśnienie krwi. GABA działa podobnie do antydepresantów, lecz dużo bezpieczniej i łagodniej. Napar z Oolong dzięki zawartości kofeiny z jednej strony „ożywia” umysł, a z drugiej strony działa odprężająco dzięki zawartości GABA.
👉 Nasz komentarz: ponawiamy pytanie dot. wyższości witaminy C pochodzącej z roślinnych, naturalnych składników nad kwasem L-askorbinowym pozyskiwanym metodami laboratoryjnymi. Owszem, wspominają Państwo o bioflawonoidach i innych współtowarzyszących fitochemikaliach, jednak w tekstach piszą Państwo o „witaminie C”, a nie ekstraktach roślinnych, będących źródłem znacznej ilości substancji biologicznie aktywnych. Nie podają Państwo ilości wspomnianych bioflawonoidów, których ilość może być przecież standaryzowana, celem maksymalizacji benefitów zdrowotnych.
Jednocześnie pragniemy dopytać, czy nie jest bardziej transparentnym, by owe „substancje będące prekursorami, z których organizm wytwarza kolagen” określić po prostu aminokwasami?
Prolina, hydroksyprolina i lizyna są bardzo powszechnie występującymi składnikami pożywienia.
Będziemy wdzięczni za odpowiedź i wzięcie naszych propozycji pod uwagę.