Wyniki badań laboratoryjnych
Composita MAMA DHA
producent:
ESTABLO PHARMA Sp. z o.o.
Uwagi: Różnica w zawartości witamin B6 i B12 pomiędzy naszymi wynikami, a deklaracją producenta.
PRODUCENT ZMIENIŁ SKŁAD PRODUKTU – WYNIKI BADAŃ DOTYCZĄ PRODUKTU BADANEGO 24.11.2020 r.
Wyniki naszych badań: 585,69 mg
Wyniki naszych badań: 141,03 mg
Wyniki naszych badań: 188 mg
Wyniki naszych badań: 30,5 mg
Wyniki naszych badań: 226 µg
Zawartość witaminy D wg producenta: 50 µg
Wyniki naszych badań: 53,64 µg
Zawartość witaminy B6 wg producenta: 2,6 mg
Wyniki naszych badań: 1,54 mg
Zawartość kwasu foliowego wg producenta: 800 µg
Wyniki naszych badań: 766,251 µg
Zawartość witaminy B12 wg producenta: 4 µg
Wyniki naszych badań: 6,363 µg
Wskaźnik TOTOX:
(wg EFSA powinien wynosić < 25)
Wyniki naszych badań: 10,56
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów 0,016 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Zawartość dioksyn
*nie otrzymaliśmy odpowiedzi od producenta o procentowej zawartości oleju rybiego w kapsułce, bez tej informacji nie możemy poprawnie zinterpretować wyników zawartości dioksyn.
Składniki produktu wraz z ich opisem:
Kapsułka różowa:
- Tlenek magnezu – nieorganiczna, jedna z najgorzej przyswajalnych form magnezu, istnieją prace w których podaż 300mg tlenku magnezu nie zmieniała jego poziomu w organizmie w porównaniu do placebo, absorbcję określa się na ok. 4%… szkoda;
- Diwodorocytrynian choliny – źródło choliny;
- Diglicynian żelaza – źródło żelaza (chelat);
- Żelatyna wołowa – Bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- Substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych – powszechnie stosowane substancje przeciwzbrylające, neutralne dla zdrowia;
- Cholekalcyferol – czyli witamina D3;
- Chlorowodorek pirydoksyny – czyli witamina B6;
- Barwnik – candurin silver fine, czyli połączenie krzemianu z dwutlenkiem tytanu i-lub tlenkiem żelaza. Dwutlenek tytanu (E171) wg stanowiska panelu eksperckiego EFSA z maja 2021 nie może być uznawany za bezpieczny, szeroko stosowany w UE, istnieją doniesienia stwierdzające możliwy szkodliwy wpływ na mikrobiom, krzem jest substancja neutralną dla zdrowia, tlenek żelaza (E172) to barwnik o kolorze czerwonym, pomarańczowym, żółtym, brązowym lub czarnym, powszechnie stosowany w żywności, uznawany za bezpieczne, stanowiący źródło żelaza;
- Barwnik – czerwony tlenek żelaza – barwnik powszechnie stosowany w żywności, uznawany za bezpieczny, stanowiący źródło żelaza;
- L-metylofolian wapnia – czyli metylowana forma kwasu foliowego, określana jako jego forma aktywna;
- Kwas pteroilomonoglutaminowy – czyli kwas foliowy;
- Jodek potasu – źródło jodu;
- Metylokobalamina – źródło metylowanej formy witaminy B12.
Kapsułka przeźroczysta:
- Oczyszczony olej ryby zawierający 50% DHA i 10% EPA – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3 – EPA i DHA. Byłoby świetnie wiedzieć z jakiej ryby ów olej pochodzi. Oczywiście nieodpowiedni dla wegan;
- Żelatyna wołowa – Bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- Substancja utrzymująca wilgoć – glicerol – bodaj najpowszechniej stosowana substancja utrzymująca wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków jak w tym produkcie – całkowicie neutralna.
Opis produktu:
Warto zacząć od tego, że mimo starań nie udało mi się znaleźć na stronie internetowej producenta pełnego składu produktu. Składniki aktywne i ich opis – owszem, pełnego składu jednak niestety nie.
Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami suplementacja kobiet ciężarnych powinna opiewać w: 400-800 mcg kwasu foliowego w 1. trymestrze i 600-800 mcg w trymestrach drugim i trzecim, 150-200 mcg jodu, min. 200 mg DHA (kwasu dokozaheksaenowego z rodziny omega-3), 1500-2000 j.m. witaminy D.
W przypadku tego produktu 1. zalecana przez producenta porcja (3 kapsułki – 1. różowa i 2. przeźroczyste) dostarczają 800 mcg kwasu foliowego, 2000 j.m. witaminy D, 220 mcg jodu i 600 mg DHA– pozwala więc dostarczyć wszystkich składników zalecanych do suplementacji przez ciężarne w dawkach zgodnych z rekomendacjami. Jednocześnie w porcji znajdziemy 120 mg EPA, 200 mg magnezu (w jednej z najgorzej przyswajalnych form), witaminę B6 oraz B12, a także żelazo (o nim niżej) i cholinę.
Skład produktu jest dosyć rozbudowany – znajdziemy w nim główne substancje aktywne, których poszukujemy w suplementach dla ciężarnych i których podaż jest rekomendowana, a także dodatkowe, których suplementacja wskazana będzie jedynie w konkretnych przypadkach (żelazo, magnez) lub które zazwyczaj w ogóle nie muszą być przyjmowane, gdyż ich podaż wraz z dietą jest zwykle wystarczająca (cholina, B6 i B12 – w przypadku kobiet spożywających produkty odzwierzęce). Zbędnym wydaje się być dodatek barwników, choć z pewnością podyktowane jest to atrakcyjnością produktu. W produkcie nie uświadczymy dodatku przeciwutleniaczy zabezpieczających kwasy tłuszczowe przed utlenieniem.
Producent podkreśla, że zastosowane źródło DHA posiada certyfikat IFOS (International Fish Oil Standards Program), gwarantujący bezpieczeństwo i jakość składu.
W rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) podkreśla się, że suplementacja żelazem przed 16 tygodniem ciąży powinna być wprowadzana jedynie u kobiet ze stwierdzonym obniżonym poziomem ferrytyny i hemoglobiną na poziomie <11g/dl. Po 16 tygodniu ciąży dopuszcza się suplementację do 30 mg żelaza/d u kobiet u których stężenie ferrytyny wynosi poniżej 60 mcg/l. W tym produkcie zawartość żelaza wynosi aż 27 mg (co stanowi 100% dziennego zapotrzebowania ciężarnej, zgodnie z aktualnymi Normami Żywienia). W stanowisku PTGiP podkreśla się, że wiele towarzystw naukowych nie zaleca suplementacji żelazem „prewencyjnie”, podkreślając że dowody ostatnich lat przedstawiają możliwy niekorzystny wpływ nadmiernej jego konsumpcji m.in. na przebieg ciąży. Żelazo uczestniczy m.in. w powstawaniu wolnych rodników mogących zwiększać ryzyko oporności tkanek na inulinę oraz ograniczenie jej produkcji w trzustce. Przeładowanie żelazem może wpływać także na wzrost ryzyka stanu przedrzucawkowego (preeklampsji, określanej kiedyś tzw. zatruciem ciążowym), szczególnie gdy suplementacja żelazem ma miejsce przed 16 tygodnia ciąży bez wyraźnych wskazań. Tymczasem producent zaleca wprowadzenie suplementacji w okresie ciąży (warto zaznaczyć, że suplementację kwasem foliowym warto wdrożyć znacznie szybciej) – nie precyzując w którym trymestrze (rozumiem, iż w domyśle chodzi o moment zajścia w ciążę), kontynuowanie jej przez cały okres ciąży oraz karmienia piersią (kiedy zapotrzebowanie na żelazo spada z 27 mg/dzień do 10 mg/dzień).
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 30dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Literatura:
- Zimmer M. et al.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych – https://www.ptgin.pl/sites/default/files/page-2020/REKOMENDACJE%20PTGIP%20SUPLEMENTY%20W%20CI%C4%84%C5%BBY%202020-07-28%20bo.pdf?fbclid=IwAR3xOuv4zvjL5lbQJCh-iMvqFfhL223eMNVOBFy6neytotnT034TsA9hKdE
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020. https://ncez.pl/upload/normy_zywienia_2020web.pdf
- Walker A. et. al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003, 16, 3, 183-191.
- Firoz M. et al.: Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnes Res. 2001, 14, 4, 257-262.
- Pinget G. et al.: Impact of the food additive titanium dioxide (e171) on gut microbiota-host interaction. Front. Nutr. 2019, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00057
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6585
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 1 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 0,5 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 1 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 1 |
Łączna ilość punktów | 4,5 |