Wyniki badań laboratoryjnych
Doppelherz aktiv Mama PREMIUM
producent:
Queisser Pharma
Wyniki badań nie wzbudziły naszych zastrzeżeń, produkt jest zbieżny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 578,73 mg
Wyniki naszych badań: 162,33 mg
Wyniki naszych badań: 98,9 mg
Wyniki naszych badań: 28,3 mg
Wyniki naszych badań: 189 µg
Zawartość witaminy D wg producenta: 50 µg
Wyniki naszych badań: 55,68 µg
Zawartość witaminy B6 wg producenta: 0,7 mg
Wyniki naszych badań: 0,85 mg
Zawartość kwasu foliowego wg producenta: 400 µg
Wyniki naszych badań: 461,9 µg
Zawartość witaminy B12 wg producenta: 1,25 µg
Wyniki naszych badań: 1,286 µg
Wskaźnik TOTOX:
(wg EFSA powinien wynosić < 25)
Wyniki naszych badań: 11,2
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów < 0,001 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Zawartość dioksyn
*nie otrzymaliśmy odpowiedzi od producenta o procentowej zawartości oleju rybiego w kapsułce, bez tej informacji nie możemy poprawnie zinterpretować wyników zawartości dioksyn.
Składniki produktu wraz z ich opisem:
Kapsułka brązowa:
- Olej rybi (co najmniej 46% DHA+10% EPA) – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3 – EPA i DHA. Byłoby dobrze wiedzieć z jakiej ryby pochodzi użyty olej. Oczywiście nieodpowiedni dla wegan;
- Żelatyna – bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Dobrze byłoby znać pochodzenie surowca. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- Olej sojowy rafinowany;
- Substancja utrzymująca wilgoć – glicerol – powszechnie stosowana substancja utrzymująca wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków, jak w tym produkcie – całkowicie neutralna;
- Fumaran żelaza – źródło żelaza;
- Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – (E471) – syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnych, działają jako emulgator i stabilizator;
- Substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol – substancja słodząca z grupy polioli – bezpieczna, naturalna, występująca m.in. w jarzębinie. Szeroko stosowany środek słodzący, utrzymujący wilgoć i zagęstnik;
- Emulgator: lecytyna sojowa – naturalny emulgator pochodzenia roślinnego, przeciwutleniacz;
- Barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza – barwniki o kolorach czerwonym, pomarańczowym, żółtym, brązowym lub czarnym, powszechnie stosowane w żywności, uznawane za bezpieczne, stanowią źródło żelaza;
- Chlorowodorek pirydoksyny – czyli witamina B6;
- Kwas foliowy;
- Jodek potasu – źródło jodu;
- Cholekalcyferol – czyli witamina D3;
- Cyjanokobalamina – czyli witamina B12.
Kapsułka żółta:
- Olej rybi (co najmniej 46% DHA+10% EPA) Olej rybi – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3 – EPA i DHA. Byłoby dobrze wiedzieć z jakiej ryby pochodzi użyty olej. Oczywiście nieodpowiedni dla wegan;
- Żelatyna – bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Dobrze byłoby znać pochodzenie surowca. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- Tlenek magnezu – nieorganiczna, jedna z najgorzej przyswajalnych form magnezu, istnieją prace, w których podaż 300 mg tlenku magnezu nie zmieniała jego poziomu w organizmie w porównaniu do placebo, absorpcję określa się na ok. 4%. Szkoda, że została zastosowana taka forma magnezu;
- Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol – powszechnie stosowana substancja utrzymująca wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków, jak w tym produkcie – całkowicie neutralna;
- Emulgator – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – (E471) – syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnych, działają jako emulgator i stabilizator;
- Emulgator – lecytyna sojowa – naturalny emulgator pochodzenia roślinnego, przeciwutleniacz;
- Substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol – substancja słodząca z grupy polioli – bezpieczna, naturalna, występująca m.in. w jarzębinie. Szeroko stosowany środek słodzący, utrzymujący wilgoć i zagęstnik;
- Barwnik – ryboflawina – czyli witamina B2, fajnie że zastosowano barwnik tego typu;
- Barwnik – dwutlenek tytanu (E171) – wg stanowiska panelu eksperckiego EFSA z maja 2021 nie może być uznawany za bezpieczny, szeroko stosowany w UE, istnieją doniesienia stwierdzające możliwy szkodliwy wpływ na mikrobiom;
- Cholekalcyferol – czyli witamina D3.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami suplementacja kobiet ciężarnych powinna opiewać w: 400-800 mcg kwasu foliowego w 1. trymestrze i 600-800 mcg w trymestrach 2. I 3., 150-200 mcg jodu, min. 200 mg DHA (kwasu dokozaheksaenowego z rodziny omega-3), 1500-2000 j.m. witaminy D.
W przypadku tego produktu 1. zalecana przez producenta porcja (2. kapsułki w różnych kolorach) dostarczają 400 mcg kwasu foliowego, 2000 j.m. witaminy D, 200 mcg jodu i 600 mg DHA – pozwala więc dostarczyć wszystkich składników zalecanych do suplementacji przez ciężarne w dawkach zgodnych z rekomendacjami. Jednocześnie w porcji znajdziemy 130mg EPA, 100 mg magnezu (w jednej z najgorzej przyswajalnych form), nieco witaminy B6 oraz B12, a także żelazo (o nim niżej).
Skład produktu jest dosyć rozbudowany – znajdziemy w nim główne substancje aktywne, których poszukujemy w suplementach dla ciężarnych i których podaż jest rekomendowana, a także dodatkowe, których suplementacja wskazana będzie jedynie w konkretnych przypadkach (żelazo, magnez) lub które zazwyczaj w ogóle nie muszą być przyjmowane, gdyż ich podaż wraz z dietą jest zwykle wystarczająca (B6 i B12 – w przypadku kobiet spożywających produkty odzwierzęce). Zbędnym wydaje się być dodatek barwników, choć z pewnością podyktowane jest to atrakcyjnością produktu. W produkcie nie znajdziemy dodatku przeciwutleniaczy zabezpieczających kwasy tłuszczowe przed utlenieniem.
W rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) podkreśla się, że suplementacja żelazem przed 16. tygodniem ciąży powinna być wprowadzana jedynie u kobiet ze stwierdzonym obniżonym poziomem ferrytyny i hemoglobiną na poziomie <11g/dl. Po 16 tygodniu ciąży dopuszcza się suplementację do 30mg żelaza/dzień u kobiet, u których stężenie ferrytyny wynosi poniżej 60 mcg/l. W tym produkcie zawartość żelaza wynosi aż 26mg (co stanowi niemal 100% dziennego zapotrzebowania ciężarnej, wynoszącego zgodnie z aktualnymi Normami Żywienia 27 mg). W stanowisku PTGiP podkreśla się, że wiele towarzystw naukowych nie zaleca suplementacji żelazem „prewencyjnie”, podkreślając że dowody ostatnich lat przedstawiają możliwy niekorzystny wpływ nadmiernej jego konsumpcji m.in. na przebieg ciąży. Żelazo uczestniczy m.in. w powstawaniu wolnych rodników mogących zwiększać ryzyko oporności tkanek na inulinę oraz ograniczenie jej produkcji w trzustce. Przeładowanie żelazem może wpływać także na wzrost ryzyka stanu przedrzucawkowego (preeklampsji, określanej kiedyś tzw. zatruciem ciążowym), szczególnie gdy suplementacja żelazem ma miejsce przed 16 tygodniem ciąży bez wyraźnych wskazań. Tymczasem producent zaleca wprowadzenie suplementacji ok. miesiąc przed planowaną ciążą, kontynuowanie suplementacji przez cały okres ciąży oraz karmienia piersią (kiedy zapotrzebowanie na żelazo spada z 27mg/d do 10mg/d).
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 30dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Literatura:
- Zimmer M. et al.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych – https://www.ptgin.pl/sites/default/files/page-2020/REKOMENDACJE%20PTGIP%20SUPLEMENTY%20W%20CI%C4%84%C5%BBY%202020-07-28%20bo.pdf?fbclid=IwAR3xOuv4zvjL5lbQJCh-iMvqFfhL223eMNVOBFy6neytotnT034TsA9hKdE
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020. https://ncez.pl/upload/normy_zywienia_2020web.pdf
- Walker A. et. al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003, 16, 3, 183-191.
- Firoz M. et al.: Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnes Res. 2001, 14, 4, 257-262.
- Pinget G. et al.: Impact of the food additive titanium dioxide (e171) on gut microbiota-host interaction. Front. Nutr. 2019, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00057
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6585
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 1 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 0,5 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 1 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 5,5 |