Wyniki badań laboratoryjnych
Vitamin C COMPLEX
producent:
Levann Sp. z o. o.
Bukowińska 24A/114, 02-703 Warszawa
Uwagi: Bez zastrzeżeń, produkt zgodny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 342,6 mg
Badania mikrobiologiczne: bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich: bez zastrzeżeń
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Kwas L-askorbinowy – witamina C;
- Ekstrakt z owoców aceroli – źródło witaminy C;
- Hydroksmetyloceluloza – (E464) pochodna celulozy, pełni rolę emulgatora, stabilizatora i środka wypełniającego, minimalizuje także zbrylanie. W organizmie ludzkim fermentowana w jelicie grubym. Nadmierne spożycie może powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego;
- Ekstrakt z owoców camu camu – źródło witaminy C. Wykazuje potencjał przeciwutleniający i przeciwzapalny;
- Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy – źródło bioflawonoidów – substancje zawarte w gorzkiej pomarańczy charakteryzuje potencjał antyoksydacyjny, przeciwzapalny oraz wspierający prawidłowy metabolizm glukozy;
- Ekstrakt z perełkowca japońskiego – źródło rutyny – substancje zawarte w perełkowcu japońskim charakteryzuje potencjał antyoksydacyjny, przeciwzapalny oraz wspierający prawidłowy metabolizm glukozy;
- Błonnik akacjowy – błonnik.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi normami dobowe spożycie witaminy C w populacji osób dorosłych powinno wynosić 75-120 mg w przypadku kobiet (zależnie od stanu fizjologicznego – zapotrzebowanie w ciąży i podczas laktacji wzrasta) oraz 90 mg u mężczyzn.
W przypadku tego produktu 1. zalecana przez producenta kapsułka dostarcza 340 mg witaminy C. Nie jest to ilość potencjalnie szkodliwa, jednak istotnie przewyższająca zapotrzebowanie fizjologiczne.
W składzie produktu odnajdujemy także substancje mogące potencjalnie wpływać na minimalizację poziomu stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego w organizmie. Warto nadmienić, że większość badań z użyciem tych ekstraktów prowadzona była in vitro lub z użyciem modeli zwierzęcych, istnieją jednak opracowania, w których uczestniczyli ludzie.
Skład produktu jest stosunkowo prosty – mamy w nim elementy kluczowe – substancje aktywne zapakowane w wegańska kapsułkę – po składzie wnioskujemy, że zbudowaną z błonnika akacjowego.
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 60 dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Żródła:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- Langley PC., Pergolizzi Jr. JV., Taylor Jr. R., Ridgway C.: Antioxidant and associated capacities of camu camu (myrciaria dubia): a systematic review. J Altern Complement Med. 2015, 1, 21, 1, 8-14.
- Suntar I., Khan H., Patel S., Celano R., Rastrelli L.: An overview on Citrus aurantium l.: its functions as food ingredient and therapeutic agent. Oxid Med Cell Longev. 2018, 1864269.
- He X., Bai Y., Zhao Z., Wang X., Fang J., Huang L., Zeng M., Zhang Q., Zhang Y., Zheng X.: Local and traditional uses, phytochemistry, and pharmacology of Sophora japonica L.: A review. J Ethnopharmacol. 2016, 1, 187, 160-182.
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 2 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 1,5 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 8,5 |