Wyniki badań laboratoryjnych
wraz z analizą składu
Suplement GlowMe, Health Labs Care
producent:
Health Labs Care sp. z o.o. sp. k.
Uwagi: Bez zastrzeżeń, produkt zgodny z deklaracją producenta.
Zawartość kolagenu rybiego NatiCol® 4000 wg producenta: 5000 mg;
Zawartość kolagenu rybiego NatiCol® 4000 wg badań: 4184 mg (niepewność badania: 3347 mg – 5021 mg);
Zawartość witaminy C wg producenta: 500 mg;
Zawartość kolagenu rybiego NatiCol® 4000 wg badań: 4184 mg (niepewność badania: 3347 mg – 5021 mg);
Zawartość witaminy C wg producenta: 500 mg;
Zawartość witaminy C wg badań: 511,8 mg (niepewność badania: +/- 56,3 mg);
Zawartość hialuronianu sodu wg producenta: 50 mg;
Zawartość hialuronianu sodu wg producenta: 50 mg;
Zawartość hialuronianu sodu wg badań: 50,963 mg (niepewność badania: b.d.)
Zawartość witaminy A wg producenta: 400 μg;
Zawartość witaminy A wg producenta: 400 μg;
Zawartość witaminy A wg badań: 449,5 μg (niepewność badania: +/- 53,9 μg);
Zawartość witaminy E wg producenta: 20 mg;
Zawartość witaminy E wg producenta: 20 mg;
Zawartość witaminy E wg badań: 20,39 mg (niepewność badania: b.d.)
Zawartość tokotrienolu wg producenta:16 mg;
Zawartość tokotrienolu wg producenta:16 mg;
Zawartość tokotrienolu wg badań: 15,27 mg (niepewność badania: b.d.)
Zawartość tokoferolu wg producenta: 4 mg
Zawartość tokoferolu wg producenta: 4 mg
Zawartość tokoferolu wg badań: 5,12 mg (niepewność: b.d.)
Wyniki badań mikrobiologicznych: bez zastrzeżeń
Wyniki badań zawartości metali ciężkich: bez zastrzeżeń
Wyniki badań zawartości metali ciężkich: bez zastrzeżeń
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Kolagen rybi NatiCol® 4000 – białko stanowiące źródło aminokwasów tworzących endogenny kolagen (wytwarzany w organizmie człowieka). Suplementacja doustna może przyczyniać się do minimalizacji procesu starzenia się skóry, usprawnienia procesu gojenia się ran. Obserwuje się także poprawę wytrzymałości i gęstości mineralnej kości oraz minimalizację sztywności/poprawę ruchomości stawów i minimalizację dolegliwości bólowych aparatu ruchu;
- Substancja słodząca: ksylitol – substancja słodząca z grupy polioli. Naturalne występujące m.in. w brzozie, śliwkach, truskawkach, malinach. Szeroko stosowany środek słodzący, utrzymujący wilgoć i zagęstnik. Bezpieczny. Ksylitol w nadmiernej dawce może powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Może stymulować wchłanianie wapnia i mineralizację kośćca, badania na modelu zwierzęcym sugerują, że wspiera mikrobiom;
- Regulator kwasowości: kwas cytrynowy – przeciwutleniacz i regulator kwasowości, pochodzenia naturalnego, bezpieczny;
- Kwas L-askorbinowy (witamina C) – E300 – przeciwutleniacz, dodatek do żywności, często stosowany w suplementach jako substancja mająca za zadanie maksymalizować funkcje układu odpornościowego. W badaniach naukowych stosowanie megadawek witaminy C daje rozbieżne rezultaty, wydaje się że może znaleźć pewne zastosowanie w prewencji (w szczególnych przypadkach jak np. przebywanie w niesprzyjających warunkach otoczenia, znaczny wysiłek fizyczny etc.) i leczeniu objawów przeziębienia. Należy zaznaczyć, ze przewlekłe przyjmowanie dawek przekraczających 2g/dzień może zwiększać ryzyko kamicy nerkowej. Wpływa na utrzymanie prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego, produkcję kolagenu i hormonów kory nadnerczy, wspiera wchłanianie żelaza;
- Aromat naturalny malinowy – na plus znajomość pochodzenia;
- Ekstrakt z nasion winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) standaryzowany na 95% oligoprocyjanidyn – źródło proantocyjanidyn (w tym resweratrolu) o szerokim wpływie prozdrowotnym. Obserwuje się wpływ przeciwzapalny, przeciwcukrzycowy, przeciwwrzodowy, minimalizację ryzyka sercowo-naczyniowego (w tym nadciśnienia) oraz infekcji. Obserwuje się przeciw-otyłościowy efekt ekstraktu z pestek winogron, m.in. poprzez wsparcie metabolizmu lipidów, redukcję zapasów tłuszczu, poprawę wrażliwości insulinowej, maksymalizację możliwości produkcji ciepła w brązowej tkance tłuszczowej, wsparcie mikrobiomu i ograniczenie łaknienia. Większość wyników pochodzi z prób z użyciem modeli zwierzęcych;
- Mieszanina tokotrienolu i tokoferolu – EVNol Max™️ (witamina E) – witamina przeciwutleniająca, charakteryzująca się lipofilnością (tłuszczorozpuszczalna), wykazująca działanie przeciwutleniające w środowisku lipidowym;
- Hialuronian sodu – dotychczas niewiele badań dokumentuje skuteczność przyjmowania doustnego kwasu hialuronowego, obserwuje się jednak możliwość zastosowania w branży beauty oraz poprawie dolegliwości bólowych stawów. W jednej z prac obserwowano spłycenie zmarszczek, poprawa elastyczności skóry, nawilżenie skóry, głównie u kobiet w średnim wieku. Badanie było finansowane przez producenta testowanego środka, a prócz kwasu hialuronowego (90mg w porcji) w skład mieszanki testowej wchodziły cynk, biotyna, miedź, witamina C oraz wyciągi roślinne. Przegląd literaturowy z 2016 dokumentuje poprawę w zakresie ograniczenia sztywności o dolegliwości bólowych w przypadku stosowania dawek 60-240 mg. Nowsze prace dokumentują możliwość zastosowania w zapaleniu kości i stawów, co skutkować może poprawa komfortu i ograniczeniem stosowania leków przeciwbólowych, przy zastosowaniu dawek 111-200 mg/dzień.
- Substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu – powszechnie stosowane substancje przeciwzbrylające, neutralne dla zdrowia;
- Octan retinylu (witamina A) – witamina przeciwutleniająca, charakteryzująca się lipofilnością (tłuszczorozpuszczalna), wykazująca działanie przeciwutleniające w środowisku lipidowym, uczestniczy w procesach widzenia, utrzymania prawidłowego stanu skóry i funkcji układu odpornościowego.
Opis produktu:
Suplement oparty o udokumentowane naukowo składniki, mogący przyczyniać się do poprawy stanu skóry i funkcji aparatu ruchu, z dodatkiem witamin przeciwutleniających A, C i E w wysokich dawkach.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7054588/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871318/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10180699/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10102402/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10773595/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7564147/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10792404/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7250358/
- https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%203/Bromatologia%203_2015%20art%2021%20s%20340-343.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876090/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28708089/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7532351/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884093/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 30/30 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 20/20 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki których produkt jest źródłem (w 1 sugerowanej porcji produktu) | 10/15 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 10/10 |
Zgodność z badaniami przeprowadzonymi przez Fundację Badamy Suplementy | 15/15 |
Obecność substancji o niekorzystnym/niejasnym wpływie na organizm | 10/10 |
Łączna ilość punktów | 95/100 |