Wyniki badań laboratoryjnych
Mollers Algi Omega-3 i wit. D3
Dystrybutor:
Orkla Care S.A.
ul. Polna 21, 05-250 Radzymin
Uwagi: Bez zastrzeżeń, produkt zgodny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 9,29 mg
Wyniki naszych badań: 234,29 mg
Wyniki naszych badań: 10,9 μg
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm 0,008 mg/kg
Ołów < 0,010 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Wskaźnik TOTOX:
19,2
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Olej z alg (Schizochytrium sp.) – roślinny surowiec stanowiący źródło najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3, głównie DHA.
- Skrobia modyfikowana (hydroksypropyloskrobia);
- Substancja wiążąca – glicerol – jedna z najpowszechniej stosowanych substancji utrzymujących wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków, jak w tym produkcie – całkowicie neutralna;
- Substancja żelująca – karagen – E407 – substancja składająca się z reszt galaktozy – uznawany za bezpieczny, mimo kontrowersji z nim związanych nie udokumentowano szkodliwości, a EFSA dopuszcza jego stosowanie nawet w mieszankach dla niemowląt;
- Regulator kwasowości – fosforany sodu – źródło fosforu, w ilościach występujących w produktach spożywczych – bezpieczny;
- Cholekalcyferol – witamina D w formie najlepiej przyswajalnej i wykorzystywanej przez organizm;
- Przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli – witamina A, często stosowana dla zabezpieczenia wrażliwych kwasów tłuszczowych;
- Przeciwutleniacz – palmitynian askorbylu – czyli witamina C charakteryzująca się aktywnością w środowisku tłuszczowym.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi normami powinniśmy w tygodniowym jadłospisie ująć 2. porcje ryb, w tym raz ryby tłuste lub przyjmować EPA i DHA w łącznej dawce 250 mg/dzień. W przypadku tego produktu jedna zalecane przez producenta kapsułki wystarcza dla spełnienia tej ilości z małą nawiązką (256,25 mg). Producent nie deklaruje stężenia kwasów omega-3 w użytym w produkcie oleju z alg, zapewnia jednak o stężeniu EPA na poziomie 1% i DHA – 40%.
Skład produktu jest stosunkowo prosty – mamy w nim elementy konieczne – wegańską otoczkę, substancję utrzymującą wilgoć i główny składnik – źródło kwasów omega-3 wraz z witaminą D3 i przeciwutleniaczami.
Mamy jeden rodzaj opakowania, wystarczający na 30 dni zalecanej i zgodnej z normami suplementacji, stężenie EPA jest stosunkowo niskie, za to DHA – wysokie, na co powinny zwrócić uwagę szczególnie kobiety ciężarne. Zaletą może okazać się mniejszy niż w przypadku niektórych z konkurencyjnych produktów rozmiar kapsułki (625 mg zamiast np. 1000 mg).
Żródła:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29469913/
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 2 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 2 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 9 |