Wyniki badań laboratoryjnych
Levann B-Complex
producent:
LEVANN Sp. z o.o.
Uwagi: Wyniki zgodne z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 129,36 µg
Wyniki naszych badań: 26,2 mg
Wyniki naszych badań: 25,1 mg
Wyniki naszych badań: 16,69 mg
Wyniki naszych badań: 362,72 µg
Zawartość kwasu pantotenowego wg producenta: 110 mg
Wyniki naszych badań: 109,9 mg
Zawartość witaminy B6 wg producenta: 18 mg
Wyniki naszych badań: 17,8 mg
Zawartość kwasu foliowego wg producenta: 400 µg
Wyniki naszych badań: 406,7 µg
Zawartość choliny wg producenta: 50 mg
Wyniki naszych badań: 56,4 mg
Zawartość inozytolu wg producenta: 50 mg
Wyniki naszych badań: 50,06 mg
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań dla kapsułki:
Kadm 0,022 mg/kg
Ołów 0,027 mg/kg
Rtęć 0,004 mg/kg
Składniki produktu wraz z ich opisem:
Kapsułka Levann B-Complex:
- Diwodocytrynian choliny – źródło choliny;
- D-pantotenian wapnia, pantetyna – źródło kwasu pantotenowego – witamina B5;
- Hydroksypropylometyloceluloza – E464– pochodna celulozy, pełni rolę emulgatora, stabilizatora i środka wypełniającego, minimalizuje także zbrylanie. W organizmie ludzkim fermentowana w jelicie grubym. Nadmierne spożycie może powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego;
- Metylokobalamina – witamina B12;
- Celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca – naturalna substancja roślinna, nie trawiona w organizmie ludzkim, neutralna dla zdrowia;
- Inozytol – suplementacja u osób dotkniętych zaburzeniami metabolicznymi może wpływać pozytywnie na profil lipidowy (redukcja trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL), może także wspierać wrażliwość insulinową tkanek;
- Chlorowodorek tiaminy – źródło tiaminy – witamina B1;
- Pirydoksalo-5-fosforan, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6;
- Ryboflawina – witamina B2;
- Błonnik akacjowy;
- Kwas nikotynowy – źródło niacyny – witamina B3;
- L-metylofolian wapnia – kwas foliowy – witamina B9 w formie aktywnej;
- D-biotyna – źródło biotyny – witamina B7.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi normami zapotrzebowanie na witaminy z grupy B wynosi odpowiednio:
• B1 – 1,3-1,5 mg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• B2 – 1,3-1,6 mg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• B3 –14-18 mg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• B5 – 5-7 mg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• B6 – 1,3-2,0 mg/d – zależnie od wieku, płci i stanu fizjologicznego;
• B7 – 30-35 mg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• B9 – 400-600 mcg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• B12 – 2,0-2,4 mcg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego;
• Cholina – 450-550 mg/d – zależnie od płci i stanu fizjologicznego.
Zastosowanie 1. zalecanej przez producenta kapsułki pozwoli zaspokoić zapotrzebowanie na większość z nich (wyjątkiem będzie B3 u kobiet ciężarnych i karmiących, B9 u kobiet ciężarnych i karmiących oraz cholina).
W produkcie znajdziemy również 50 mg inozytolu, którego suplementacja może przyczyniać się do poprawy zdrowia metabolicznego, jednak stosowane w badaniach naukowych dawki wielokrotnie przewyższają tą dostępna w suplemencie (często sięgają >1000 mg/d).
Skład produktu jest stosunkowo prosty – mamy w nim elementy kluczowe – substancje aktywne zapakowane w wegańska kapsułkę – po składzie wnioskuję, że zbudowaną z błonnika akacjowego.
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 30 dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Literatura:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- Tabrizi R., Ostadmohammadi V., Lankarani KB., Peymani P., Akbari M., Kolahdooz F., Asemi Z.: The effects of inositol supplementation on lipid profiles among patients with metabolic diseases: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Lipids Health Dis. 2018, 14, 123.
- Minambres I., Cuixart G., Goncalves A., Corcoy R.: Effects of inositol on glucose homeostasis: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2019, 38, 3, 1146-1152.
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 2 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 1,5 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 8,5 |