Wyniki badań laboratoryjnych
MagMax B6
producent:
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
Uwagi: Wyniki badań nie wzbudziły naszych zastrzeżeń, produkt jest zgodny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 117 mg
Zawartość witaminy B6 wg producenta: 2 mg
Wyniki naszych badań: 1,85 mg
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań dla 1 tabletki:
Kadm 0,013 mg/kg
Ołów 0,054 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Sól magnezowa kwasu cytrynowego – czyli cytrynian magnezu – organiczna forma magnezu, jedna z lepiej przyswajalnych form;
- Substancja wypełniająca – celuloza mikrokrystaliczna – naturalna substancja roślinna, nietrawiona w organizmie ludzkim, neutralna dla zdrowia;
- Substancje przeciwzbrylające – sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu – powszechnie stosowane substancje przeciwzbrylające, neutralne dla zdrowia;
- Chlorowodorek pirydoksyny – czyli witamina B6;
- Chlorowodorek tiaminy – czyli witamina B1;
- Substancja glazurująca – alkohol poliwinylowy (E1203) – żywica syntetyczna, stosowana jako spoiwo, środek uszczelniający, powłoka lub substancja glazurująca. Po podaniu doustnym wchłania się bardzo słabo, toksyczność wydaje się bardzo niska, a dowody naukowe nie powodują obaw o ryzyko działania pronowotworowego;
- Substancja glazurująca – glikol polietylenowy – substancja stosowana jako emulgator, rozpuszczalnik i środek mający zwiększać lepkość cieczy, w większych dawkach może powodować biegunki;
- Substancja glazurująca – talk (E553b) – nie jest wchłaniana przez organizm;
- Substancja glazurująca – krzemian glinowo-potasowy (E555) – substancja naturalna wykazująca działanie przeciwzbrylające, zawiera glin, potencjalnie może wykazywać pewne ryzyko zdrowotne;
- Substancja glazurująca – monooleinian polioksyetylenosorbitolu (E433), czyli polysorbat 80 – substancja stabilizująca emulsję. Obserwuje się możliwość negatywnego wpływu na mikrobiom, wpływ na ryzyko nowotworzenia pozostaje niejasny;
- Skrobia ziemniaczana.
Opis produktu:
Skład produktu nie jest tak prosty, jak w większości produktów konkurencji (szczególnie kapsułkowanych) mamy w nim elementy konieczne – otoczkę, substancje wypełniające i przeciwzbrylające, a także głównego bohatera – magnez z dodatkiem witaminy B6, jednak znajdziemy też sporą ilość dodatkowych substancji nieobecnych w innych produktach. W naszej opinii dodatek barwnika do suplementów tego typu nie ma większego sensu, jednak podyktowane jest to z pewnością walorami estetycznymi. W naszej ocenie im mniej dodatków (tj. wypełniaczy, barwników etc.), tym lepiej.
W przypadku tego produktu 1-2. zalecane przez producenta tabletki dostarczają 110-220 mg magnezu oraz 2-4 mg witaminy B6, a także 1,1-2,2 mg witaminy B1 (RDA – 1,3mg dla mężczyzn i 1,1 mg dla kobiet).
Literatura:
-
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/dodatki-do-zywnosci-67839506
- Pinget G. et al.: Impact of the food additive titanium dioxide (e171) on gut microbiota-host interaction. Front. Nutr. 2019, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00057.
- Krewski D. et al.: Human health risk assessment for aluminium, aluminium oxide, and aluminium hydroxide. J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2007, 10, 1, 1-269.
- Walker A. et. al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003, 16, 3, 183-191.
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 0 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 1 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 6 |