„Badamy Suplementy”
Autor: mgr dietetyk Paweł Szewczyk
Na temat diety kobiety ciężarnej krąży niesłychanie wiele mitów. Szczerze – porwałbym się nawet na stwierdzenie, że, wespół z dietą kobiety karmiącej, stanowią one najbardziej „omitowane” sposoby żywienia. Jak jednak jest naprawdę? Wiemy, że dieta ciężarnej w niebagatelny sposób wpływa na zdrowie jej i potomstwa. Na starcie pragnę uspokoić i zapewnić, że ograniczenia związane z ciążą są mniejsze niż zwykło się uważać. W najbliższych paru tipach spróbuję rozprawić się z mitami, przedstawiając Wam najistotniejsze fakty!
Jedną z najistotniejszych kwestii jest podaż energii, a więc kaloryczność jadłospisu. W czasie pierwszych trzech miesięcy ciąży zapotrzebowanie energetyczne kobiety nie zmienia się znacząco (wzrasta o ok. 85kcal/d), a więc jej sposób odżywiania powinien dostarczać tyle kalorii, ile wynosi jej całkowita przemiana materii, z uwzględnieniem wysokości i masy ciała, wieku oraz, oczywiście, poziomu aktywności fizycznej. Dodatkowe 85kcal może stanowić „miejsce” na maleńką przekąskę w ciągu dnia. W drugim trymestrze dochodzi do wzrostu wspomnianego zapotrzebowania o około 285 kilokalorii (kcal) dziennie. Ostatni trymestr to największy wzrost – wtedy kobieta potrzebuje aż ok. 465kcal więcej niż w okresie przed ciążą.
Ile to tak naprawdę 465 kcal? Taka ilość energii pozwoli Ci skomponować dodatkowy, pożywny i całkiem sycący posiłek lub dwie mniejsze przekąski. Za przykład posiłku mogą posłużyć nam kanapki z awokado i pomidorem (3 kromki chleba żytniego razowego, pół awokado i 1 pomidor) z dodatkiem kostki gorzkiej czekolady na deser lub owsiany deser z kiwi (150g jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków owsianych, 2 kiwi, łyżka pestek dyni, łyżka miodu, łyżka kakao).
Mimo tego, że to niemal 500 kcal, pamiętajmy, że nie należy przesadzać i jeść „za dwoje”, a „dla dwojga”. Prócz wzmożonego odczuwania głodu i większych potrzeb organizmu musimy zachowywać także zdrowy rozsądek i pamiętać, że przekarmianie w ciąży nie jest niczym pożądanym, a może być wręcz niebezpieczne, ale o tym w kolejnym tipie.
Źródło:
-
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH. Warszawa, 2020.