Wyniki badań laboratoryjnych oraz opis składników suplementu KFD Omega 3+
I. Badania laboratoryjne
Wykonaliśmy niezależne badania laboratoryjne pod kątem:
-
Zawartości kwasów tłuszczowych eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA);
-
Zanieczyszczenia metalami ciężkimi (rtęć, ołów, kadm);
-
TOTOX – kiedy oleje rozkładają się i utleniają, tworzą nowe produkty uboczne, które nie występują w świeżym oleju – pomiar liczby nadtlenkowej i anizydynowej pozwoli obliczyć wskaźnik TOTOX, który da nam obraz „świeżości oleju” (im niższa wartość wskaźnika TOTOX tym lepiej).
Wyniki wykonanych badań:
-
Zbadana zawartość kwasu eikozapentaenowego (EPA) wyniosła 355,52 mg/kapsułkę, przy poziomie niepewności badania ±71,10 mg – WYNIK JEST ZGODNY Z DEKLARACJĄ PRODUCENTA (producent zadeklarował 330 mg/kapsułkę)
-
Zbadana zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) wyniosła 226,44 mg/kapsułkę, przy poziomie niepewności badania ±45,29 mg – WYNIK JEST ZGODNY Z DEKLARACJĄ PRODUCENTA (producent zadeklarował 220 mg/kapsułkę)
-
Badania pod kątem obecności metali ciężkich – WYNIK BEZ ZASTRZEŻEŃ
Wyniki badań:
1) Rtęć – 0,0024 mg/kg (± 0,0004)
2) Ołów – <0,01 mg/kg
3) Kadm – <0,002 mg/kg
Powyższe wyniki należy zestawić z obowiązującym prawem, które wskazuje maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości metali ciężkich w suplementach diety (określonymi w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r.):
a) Rtęć – 0,1 mg/kg
b) Ołów – 3,0 mg/kg
c) Kadm – 1,0 mg/kg -
Parametr TOTOX – 17,40. Wg Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wartość parametru TOTOX powinna być niższa od 25.
Suplement do badania został kupiony w aptece internetowej, z której został bezpośrednio wysłany na adres laboratorium.
II. Opis składników suplementu
Składniki:
-
Olej rybi – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3 – EPA i DHA. Byłoby świetnie wiedzieć z jakiej ryby ów olej pochodzi. Oczywiście nieodpowiedni dla wegan.
-
Żelatyna wołowa – Składnik kapsułki. Bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Miło znać pochodzenie surowca. Substancja nieodpowiednia dla wegan
-
Substancja wiążąca– glicerol – bodaj najpowszechniej stosowana substancja utrzymująca wilgoć, w tym wypadku zaklasyfikowana jako wiążąca, a więc „substancja powodująca lub utrzymująca jędrność lub kruchość tkanek owoców i warzyw lub współdziałająca z substancjami żelującymi w tworzeniu lub wzmacnianiu żelu” . Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków jak w tym produkcie – całkowicie neutralna.
-
Woda – no cóż dodać, woda jaka jest każdy widzi;-)
-
Octan DL-alfa tokoferylu (witamina E) – inaczej witamina E o nieco wydłużonej trwałości – stosowana jako przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych
-
Przeciwutleniacz: mieszanka tokoferoli – także witamina E, stosowana jako przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych
Opis suplementu:
Zgodnie z aktualnymi normami spożycie EPA i DHA powinno wynosić 250mg/d. W przypadku tego produktu 1 zalecana przez producenta kapsułka wystarczą dla spełnienia tej ilości. Ba, konsumujemy więcej niż zalecane dawki! (550mg EPA+DHA). Producent deklaruje 65% stężenie kwasów omega-3 w użytym w produkcie oleju rybim, w tym 33% stężenie EPA i 22% stężenie DHA.
Skład produktu jest stosunkowo prosty – mamy w nim elementy konieczne – otoczkę, substancję wiążącą i głównego bohatera – źródło kwasów omega-3, a także mieszankę przeciwutleniaczy.
Dawka witaminy E co prawda nieco przekracza poziom wystarczającego spożycia ujętego w normach, jednak absolutnie nie kwalifikuje się do dawki powodującej działania niepożądane (w produkcie dawka to 12mg w 1 kapsułce, negatywne konsekwencje obserwowano po ponad rocznym stosowaniu dawek ok. 270mg/d). Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 3 miesiące suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta. Stężenie EPA i DHA w suplemencie, w porównaniu z konkurentami jest wysokie. Problemem może okazać się większy niż u części konkurentów gabaryt kapsułki (1000mg zamiast 500mg) co dla części konsumentów może być utrudnieniem.
Ogólna ocena suplementu w skali od 1 do 10:
Kryterium |
Ilość punktów (0-2) |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie |
2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych |
2 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1 sugerowanej porcji produktu) |
2 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań, rozmiar kapsułki |
1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów |
2 |
Łączna ilość punktów |
9 |
Literatura:
-
Jarosz M. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa, 2017.
-
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/dodatki-do-zywnosci-67839506
„Badamy Suplementy” nr 24/BS/20, 7/08/2020