Wyniki badań laboratoryjnych oraz opis składników suplementu Now Omega 3
I. Badania laboratoryjne
Wykonaliśmy niezależne badania laboratoryjne pod kątem:
-
Zawartości kwasów tłuszczowych eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA);
-
Zanieczyszczenia metalami ciężkimi (rtęć, ołów, kadm);
-
TOTOX – kiedy oleje rozkładają się i utleniają, tworzą nowe produkty uboczne, które nie występują w świeżym oleju – pomiar liczby nadtlenkowej i anizydynowej pozwoli obliczyć wskaźnik TOTOX, który da nam obraz „świeżości oleju” (im niższa wartość wskaźnika TOTOX tym lepiej).
Wyniki wykonanych badań:
-
Zbadana zawartość kwasu eikozapentaenowego (EPA) wyniosła 199,39 mg/kapsułkę, przy poziomie niepewności badania ±39,88 mg – WYNIK JEST ZGODNY Z DEKLARACJĄ PRODUCENTA (producent zadeklarował 180 mg/kapsułkę)
-
Zbadana zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) wyniosła 132,62 mg/kapsułkę, przy poziomie niepewności badania ±26,52 mg – WYNIK JEST ZGODNY Z DEKLARACJĄ PRODUCENTA (producent zadeklarował 120 mg/kapsułkę)
-
Badania pod kątem obecności metali ciężkich – WYNIK BEZ ZASTRZEŻEŃ
Wyniki badań:
1) Rtęć – 0,0034 mg/kg (± 0,0005)
2) Ołów – <0,01 mg/kg
3) Kadm – <0,002 mg/kg
Powyższe wyniki należy zestawić z obowiązującym prawem, które wskazuje maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości metali ciężkich w suplementach diety (określonymi w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r.):
a) Rtęć – 0,1 mg/kg
b) Ołów – 3,0 mg/kg
c) Kadm – 1,0 mg/kg -
Parametr TOTOX – 15,76. Wg Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wartość parametru TOTOX powinna być niższa od 25.
Suplement do badania został kupiony w aptece internetowej, z której został bezpośrednio wysłany na adres laboratorium.
II. Opis składników suplementu
Składniki:
-
Żelatyna (składnik kapsułki) – bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Miło byłoby znać pochodzenie surowca. Substancja nieodpowiednia dla wegan
-
Gliceryna (składnik kapsułki) – bodaj najpowszechniej stosowana substancja utrzymująca wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków jak w tym produkcie – całkowicie neutralna.
-
Woda (składnik kapsułki) – no cóż dodać, woda jaka jest każdy widzi;-)
-
Witamina E (pozyskana z soi), stosowana jako przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych
-
Olej pozyskany z ryb – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3 – EPA i DHA. Miło wiedzieć z jakiej ryby ów olej pochodzi (producent deklaruje sardynki, anchois, a więc sardele i makrele). Oczywiście nieodpowiedni dla wegan.
Opis suplementu:
Zgodnie z aktualnymi normami spożycie EPA i DHA powinno wynosić 250mg/d. W przypadku tego produktu 2-6 (!!) zalecanych przez producenta kapsułek wystarczą w zupełności dla spełnienia tej ilości. Ba, już sięgając po jedną kapsułkę konsumujemy dawkę EPA i DHA wyższą niż ujęta w normach (300mg). Producent deklaruje stężenie kwasów omega-3 w użytym w produkcie oleju rybim na 34%, zapewnia również o stężeniu EPA na poziomie 18% i DHA – 12%.
Skład produktu jest stosunkowo prosty – mamy w nim elementy konieczne – otoczkę, substancję utrzymującą wilgoć i głównego bohatera – źródło kwasów omega-3,wodę oraz niewielką ilość przeciwutleniacza. Zawartość witaminy E podana w tabeli składu jest stosunkowo niewielka i wynosi 0,67mg/kapsułkę (u konkurencji stosującej tokoferole najczęściej ok. 12mg), jednak powinna spełnić swoją rolę.
Mamy dwa rodzaje opakowań, wystarczające na 16-100 dni zalecanej suplementacji (gdyby dawkę ograniczyć do zgodnej z normami – większe opakowanie wystarczy na 200 dni), stężenie EPA i DHA jest stosunkowo niskie. Problemem może okazać się większy niż u części konkurentów gabaryt kapsułki (1000mg zamiast 500mg) co dla części konsumentów może być utrudnieniem.
Ogólna ocena suplementu w skali od 1 do 10:
Kryterium |
Ilość punktów (0-2) |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie |
2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych |
2 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1 sugerowanej porcji produktu) |
1 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań, rozmiar kapsułki |
2 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów |
2 |
Łączna ilość punktów |
9 |