Wyniki badań laboratoryjnych
DOZ PRODUCT Magnez + B6
producent:
DOZ S.A.
Uwagi: Bez zastrzeżeń, produkt zgodny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 59,7 mg
Zawartość witaminy B6 wg producenta: 1,4 mg
Wyniki naszych badań: 1,35 mg
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów 0,024 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Magnez (mleczan magnezu) – organiczna forma magnezu o dość dobrej przyswajalności, porównywalna z asparaginianem i chlorkiem, łagodniejsza dla przewodu pokarmowego niż cytrynian;
- Substancja wypełniająca – celuloza – naturalna substancja roślinna, nietrawiona w organizmie ludzkim, neutralna dla zdrowia;
- Sorbitole – substancje słodzące z grupy polioli. Naturalne, występujące m.in. w jarzębinie. Szeroko stosowane środki słodzące, utrzymujące wilgoć i zagęstniki;
- Substancja glazurująca – hydroksypropylometyloceluloza (E464) – pochodna celulozy, pełni rolę emulgatora, stabilizatora i środka wypełniającego, minimalizuje także zbrylanie. W organizmie ludzkim fermentowana w jelicie grubym. Nadmierne spożycie może powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego;
- Emulgator – glikol polietylenowy – substancja stosowana jako emulgator, rozpuszczalnik i środek mający zwiększać lepkość cieczy, w większych dawkach może powodować biegunki;
- Substancja przeciwzbrylająca – talk (E553b) – nie jest wchłaniana przez organizm;
- Emulgator – monooleinian polioksyetylenosorbitolu, a więc polisorbat 80 (E433) – substancja stabilizująca emulsję. Obserwuje się możliwość negatywnego wpływu na mikrobiom i poziom stanu zapalnego, wpływ na ryzyko nowotworzenia pozostaje niejasny;
- Substancja wypełniająca – Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (E468) – stabilizator, substancja wspierająca utrzymywanie formy stałej użytych składników. Niewchłaniana przez ludzki organizm, w większych ilościach może powodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego;
- Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (E470b) – sole naturalnie występujących kwasów tłuszczowych, używane są jako emulgatory i substancje zapobiegające zbrylaniu. W organizmie człowieka metabolizowane są jak naturalne tłuszcze;
- Chlorowodorek pirydoksyny – Witamina B6.
Opis produktu:
Skład produktu tym razem nie jest tak prosty, jak w większości produktów konkurencji – mamy w nim elementy konieczne – otoczkę, substancje wypełniające i przeciwzbrylające, a także głównego bohatera – magnez z dodatkiem witaminy B6, jednak znajdziemy też sporą ilość dodatkowych substancji nieobecnych w innych produktach (szczególnie kapsułkowanych). W naszej opinii dodatek barwnika do suplementów tego typu nie ma większego sensu, jednak podyktowane jest to z pewnością walorami estetycznymi. W naszej ocenie im mniej dodatków (tj. wypełniaczy, barwników etc.), tym lepiej.
W przypadku tego produktu 3. zalecane przez producenta tabletki dostarczają 180 mg magnezu oraz 4,2 mg witaminy B6.
Dostępny jest tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 20 dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Literatura:
-
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- Karmańska A. et al.: Magnez aktualny stan wiedzy. Bromat. Chem. Toksykol. 2015, XLVIII, 4, 677-689.
- https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/dodatki-do-zywnosci-67839506
- Pinget G. et al.: Impact of the food additive titanium dioxide (e171) on gut microbiota-host interaction. Front. Nutr. 2019, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00057.
- Roberts C. et al.: Translocation of Crohn’s disease Escherichia coli across M-cells: contrasting effects of soluble plant fibres and emulsifiers. Hut. 2010, 59, 1331-1339.
- Partridge D. et al.: Food additives: Assessing the impact of exposure to permitted emulsifiers on bowel and metabolic health – introducing the FADiets study. Nutr Bull. 2019, 44, 4, 329-349.
- National Toxicology Program – Toxicology and carcinogenesis studies of polysorbate 80 (cas no. 9005-65-6) in f344/n rats and b6c3f1 mice (feed studies). Natl Toxicol Program Tech Rep Ser. 1992, 415, 1-225.
- Walker A. et. al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003, 16, 3, 183-191.
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 1 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 0 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 1 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 5 |