Wyniki badań laboratoryjnych
Lutezan Premium
producent:
Adamed Pharma S.A.
Pieńków, ul. M. Adamkiewicza 6a
05-152 Czosnów
Uwagi: Wyniki badań nie wzbudziły naszych zastrzeżeń, produkt jest zgodny z deklaracją producenta.
Zawartość kwasu eikozapentaenowego (EPA) wg producenta (w 2 kaps.): 52 mg
Wyniki naszych badań: 72,32 mg
Zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) wg producenta (w 2 kaps.): 234 mg
Wyniki naszych badań: 217,78 mg
Zawartość ekstraktu z kwiatów aksamitki wzniesionej wg producenta (w 2 kaps.): 69 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): –
w tym zawartość luteiny wg producenta (w 2 kaps.): 12 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 11,2 mg
-W tym zawartość zeaksantyny wg producenta (w 2 kaps.): 2,4 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 2,6 mg
Zawartość ekstraktu owoców aronii czarnej wg producenta (w 2 kaps.): 50 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): –
w tym zawartość antocyjanidyny wg producenta (w 2 kaps.): 12,5 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): –
Zawartość witaminy C wg producenta (w 2 kaps.): 80 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 87,56 mg
Zawartość witaminy E wg producenta (w 2 kaps.): 12 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 13,2 mg
Zawartość cynku wg producenta (w 2 kaps.): 10 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 10,62 mg
Zawartość miedzi wg producenta (w 2 kaps.): 0,5 mg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 0,564 mg
Zawartość selenu wg producenta: 25 μg
Wyniki naszych badań (w 2 kaps.): 22 μg
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów 0,048 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Olej rybi – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3. Byłoby świetnie wiedzieć z jakiej ryby olej pochodzi. Oczywiście nieodpowiedni dla wegan;
- Żelatyna – Składnik otoczki. Bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Można by podać jakiego pochodzenia. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- L-askorbinian wapnia – forma witaminy C;
- Glicerol – substancja utrzymująca wilgoć – jedna z najpowszechniej stosowanych substancji utrzymujących wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków jak w tym produkcie – całkowicie neutralna;
- Glukonian cynku – źródło cynku. Forma w miarę dobrze przyswajalna, choć istotnie słabiej niż chelat aminokwasowy;
- Sorbitol – substancja słodząca z grupy polioli. Naturalna, występująca m.in. w jarzębinie. Szeroko stosowany środek słodzący, utrzymujący wilgoć i zagęstnik. Bezpieczny;
- Ekstrakt z kwiatów aksamitki wyniosłej – źródło luteiny i zeaksantyny – substancje z grupy karotenoidów o udokumentowanym potencjale protekcyjnym względem narządu wzroku, szczególnie w przypadku uszkodzeń powodowanych światłem. Za dawkę realnie minimalizującą ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej określa się 6 mg/dzień. Dawki do 20-40 mg/dzień uznawane są za bezpieczne;
- Ekstrakt z owoców aronii czarnej – źródło antyoksydantów;
- Wosk pszczeli – substancja zagęszczająca – E 901 – produkt wydzieliny gruczołów wosku pszczelego u pszczół miodowych – bezpieczny;
- Octan DL-alfa tokoferylu – witamina E;
- Lecytyna sojowa – emulgator – naturalny emulgator pochodzenia roślinnego, przeciwutleniacz;
- L-selenometionina – organiczna forma selenu, określana jako mniej toksyczna niż formy nieorganiczne. Występuje naturalnie w organizmach roślinnych i zwierzęcych. Jedna z najszybciej wchłanialnych form selenu, bioprzyswajalnością porównywalna z innymi formami, prócz formy metylowanej, charakteryzującej się wyższą biodostępnością;
- Glukonian miedzi – w badaniach na zwierzętach zaobserwowano słabszą biodostępność niż w przypadku drożdży wzbogacanych miedzią. Nie prowadzono badań porównujących biodostępność glukonianu i innych form u ludzi;
- Dwutlenek krzemu – powszechnie stosowana substancja przeciwzbrylająca, neutralna dla zdrowia;
- Tlenki i wodorotlenki żelaza – barwniki o kolorach czerwonym, pomarańczowym, żółtym, brązowym lub czarnym, powszechnie stosowane w żywności, uznawane za bezpieczne, stanowią źródło żelaza;
- Dwutlenek tytanu – barwnik- E171 – wg stanowiska panelu eksperckiego EFSA z maja 2021 nie może być uznawany za bezpieczny, szeroko stosowany w UE, istnieją doniesienia stwierdzające możliwy szkodliwy wpływ na mikrobiom.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi normami powinniśmy w tygodniowym jadłospisie ująć 2. porcje ryb, w tym raz ryby tłuste lub przyjmować EPA i DHA w łącznej dawce 250 mg/dzień, rekomendowane spożycie cynku wynosi 11 mg dla dorosłych mężczyzn i 8 mg dla dorosłych kobiet, selenu 55 μg dla obu płci, miedzi 0,9 mg dla obu płci, a witaminy C – 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Poziom wystarczającego spożycia dla witaminy E został określony na 10 mg u mężczyzn i 8 mg u kobiet. Zapotrzebowanie na luteinę i zeaksantynę nie jest ustalone w aktualnych normach.
W przypadku tego produktu 2. zalecane przez producenta kapsułki wystarczą dla spełnienia tej ilości kwasów omega-3 (234 mg DHA, 52 mg EPA), dostarcza również 10 mg cynku, 25 μg selenu, 0,5 mg miedzi, 80 mg witaminy C oraz 12 mg witaminy E. Producent deklaruje zawartość 12 mg luteiny i 2,4 mg zeaksantyny.
Skład produktu jest dosyć rozbudowany choć raczej bez zbędnych dodatków (prócz barwników) – mamy w nim elementy konieczne – składniki kapsułki, a także głównego bohatera – luteinę w towarzystwie zeaksantyny oraz witamin E, C, cynku, selenu, a także oleju rybiego wnoszącego kwasy EPA i DHA. Uważamy, że dodatek barwników do suplementów tego typu nie ma większego sensu, jednak podyktowane jest to z pewnością walorami estetycznymi i chęcią dotarcia do szerszego grona konsumentów.
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 60 dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Żródła:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372522/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17873352/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/#en15
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352796/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6154331/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715043/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18271278/
- Pinget G. et al.: Impact of the food additive titanium dioxide (e171) on gut microbiota-host interaction. Front. Nutr. 2019, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00057
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6585
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 1 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 2 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 2 |
Łączna ilość punktów | 8 |