Wyniki badań laboratoryjnych
MAGMISIE
producent:
Aflofarm Farmacja Polska Sp. z o.o.
Uwagi: Wyniki badań nie wzbudziły naszych zastrzeżeń, produkt jest zgodny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 29,5 mg
Zawartość witaminy B6 wg producenta: 0,14 mg
Wyniki naszych badań: 0,165 mg
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań dla 1 tabletki:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów < 0,010 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Zawartość dioksyn:
Bez zastrzeżeń
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Syrop glukozowy – zastępnik cukru, składający się głównie z glukozy (do ok. 90%), z dodatkiem maltozy i/lub niewielkiej ilości wielocukrów;
- Cukier – po prostu cukier;
- Woda;
- Żelatyna – bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Dobrze byłoby wiedzieć jakiego pochodzenia. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- Sole magnezowe kwasu cytrynowego – czyli cytrynian magnezu – organiczna forma magnezu, jedna z lepiej przyswajalnych form;
- Regulator kwasowości: kwas jabłkowy – naturalny kwas, występujący gł. w owocach i warzywach;
- Aromat (w zależności od smaku – pomarańczowy, cytrynowo-limetkowy, owoców leśnych lub malinowy) – nie wiemy jakiego pochodzenia;
- Koncentrat soku z purpurowej marchwi (smak malinowy) – bardzo fajnie, że zastosowano naturalny barwnik;
- Koncentrat spiruliny (smak owoców leśnych) – bardzo fajnie, że zastosowano naturalny barwnik;
- Koncentrat marchwi i hibiskusa (smak owoców leśnych) – bardzo fajnie, że zastosowano naturalny barwnik;
- Substancja glazurująca – wosk carnauba (E903) – substancja powlekająca powstająca w procesie przetwórstwa surowców pozyskanych z palmy woskowej, niemetabolizowany w organizmie ludzkim;
- Przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy – nic innego jak znana i lubiana witamina C;
- Olej rzepakowy;
- Barwnik: ekstrakt z papryki (smak pomarańczowy) – bardzo fajnie, że zastosowano naturalny barwnik;
- Chlorowodorek pirydoksyny – czyli witamina B6.
Opis produktu:
W przypadku tego produktu 2-6 zalecanych przez producenta żelków dostarcza 57-171 mg magnezu oraz 0,28-0,84 mg witaminy B6. Szkoda jednak, że w składzie, obok dobrze przyswajalnego cytrynianu, pojawia się ogrom cukru pod dwiema postaciami. Niby taka jest idea produkcji żelek, są one z pewnością bardziej odżywczą alternatywą od swoich „klasycznych” odpowiedników, to wciąż jednak bardzo obfite w kalorie i węglowodany proste słodycze.
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na… no właśnie, tego nie wiemy, bo o ile mamy podaną masę żelków w opakowaniu, o tyle ich ilości dopatrzyć się już nie sposób.
Literatura:
-
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
- Karmańska A. et al.: Magnez aktualny stan wiedzy. Bromat. Chem. Toksykol. 2015, XLVIII, 4, 677-689.
- https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/dodatki-do-zywnosci-67839506
- Walker A. et. al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003, 16, 3, 183-191.
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 0 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 2 dorośli/1 dzieci |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 0 |
Łączna ilość punktów | 5/4 dzieci/dorośli |