Wyniki badań laboratoryjnych
Rutinacea max D3
producent:
Aflofarm Farmacja Polska Sp. z o.o.
Partyzancka 133/151
95-200 Pabianice
Uwagi: Bez zastrzeżeń, produkt zgodny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań (zawartość wit. C w 1 tab.): 120,5 mg
Wyniki naszych badań (zawartość cynku w 1 tab.): 2,20 mg
Wyniki naszych badań (zawartość selenu w 1 tab.): 13,5 μg
Wyniki naszych badań (zawartość wit. D w 1 tab.): 54 μg
Zawartość rutozydu wg producenta (1 tab.): 50 mg
Wyniki naszych badań (zawartość rutozydu w 1 tab.): 57 mg
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów 0,025 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Kwas L-askorbinowy – witamina C, przeciwutleniacz, dodatek do żywności, często stosowany w suplementach jako „booster” odpornościowy. W badaniach naukowych stosowanie dużych dawek witaminy C daje rozbieżne rezultaty, wydaje się, że może znaleźć pewne zastosowanie w prewencji (w szczególnych przypadkach jak np. przebywanie w niesprzyjających warunkach otoczenia, znaczny wysiłek fizyczny etc.) i leczeniu objawów przeziębienia. Należy zaznaczyć, że przewlekłe przyjmowanie dawek przekraczających 2g/dzień może zwiększać ryzyko kamicy nerkowej;
- Sorbitole – substancja wypełniająca – substancja słodząca z grupy polioli. Naturalna, występuje m.in. w jarzębinie. Szeroko stosowany środek słodzący, utrzymujący wilgoć i zagęstnik. Bezpieczny;
- Skrobia kukurydziana – wypełniacz;
- Rutozyd, rutyna – naturalnie występujące w roślinach flawonoidy, charakteryzujące się wpływem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Stosowanie dawek 50 mg jednego z rutozydów ograniczało intensywność objawów przeziębienia u ludzi, szczególnie kataru;
- Mannitol – substancja wypełniająca – substancja z grupy polioli, bezpieczna;
- Wyciąg z owoców pomarańczy gorzkiej – źródło bioflawonoidów cytrusowych – aktualne doniesienia naukowe sugerują ich prewencyjny wpływ na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, minimalizację poziomu stresu oksydacyjnego, hiperlipidemii oraz poziomu stanu zapalnego. Doniesienia n. t. wpływu suplementacji bioflawonoidów na ryzyko rozwoju przeziębienia są skąpe i niejednoznaczne, jednak ze względu na ich wpływ przeciwutleniający i przeciwzapalny – hipotetycznie mogą znaleźć swoje zastosowanie. Trudno jednak określić, czy dawka jest wystarczająca;
- Cholekalcyferol – czyli witamina D3 – witamina D w formie najlepiej przyswajalnej i wykorzystywanej przez organizm;
- Glukonian cynku – źródło cynku. Forma stosunkowo dobrze przyswajalna, choć istotnie słabiej niż chelat aminokwasowy;
- Aromat – brak informacji, jakiego jest pochodzenia, a warto żeby ta informacja znalazła się na etykiecie;
- Selenian (IV) sodu – stosunkowo dobrze przyswajalna forma selenu (wynosząca ok. 14% u ludzi). W badaniach z udziałem modelu zwierzęcego udokumentowano jego lepszą biodostępność niż seleninu, gorszą od selenometioniny;
- Sole magnezowe kwasów tłuszczowych – substancja glazurująca;
- Poliwinylopirolidon – substancja wiążąca – E1201 – szeroko stosowany m.in. w przemyśle spożywczym, jako substancja wypełniająca i wiążąca, uznawany za bezpieczny;
- Dwutlenek krzemu – powszechnie stosowana substancja przeciwzbrylająca, neutralna dla zdrowia;
- Aspartam – substancja słodząca – E 951 – jedna z najlepiej przebadanych substancji słodzących. Bezpieczny, istnieją pojedyncze doniesienia o możliwym wpływie na metabolizm glukozy i mikrobiom jelitowy;
- Sukraloza – substancja słodząca – E 955 – uznawana za bezpieczną, istnieją wstępne doniesienia, że u otyłych może zaburzać równowagę glukozowo-insulinową, w przypadku osób zdrowych badania dają rozbieżne rezultaty;
- Acesulfam K – acesulfam potasu – substancja słodząca – E 950 – uznawana za bezpieczną;
- Sacharyny – substancja słodząca – E 954 – uznawana za bezpieczną, może powodować dysbiozę i wzmagać/indukować zaburzenia tolerancji glukozy (insulinooporność), w badaniach na gryzoniach zaobserwowano, że przewlekła konsumpcja sacharyny może zwiększać masę ciała i zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych, podobnych zależności nie zaobserwowano w badaniu na ludziach.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami suplementacyjnymi należytą dawką witaminy D jest 800-2000 j.m./dzień, a w przypadku osób otyłych – do 4000 j.m./dzień. Rekomendowane spożycie witaminy C kształtuje się na poziomie 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn, selenu 55 μg dla obu płci, a cynku 11 mg dla mężczyzn i 8 mg dla kobiet. W 1. tabletce Rutinacea Max z witaminą D znajdziemy ponad 100% dziennej dawki witaminy C (150 mg), 2 mg cynku oraz 16 μg selenu.
W przypadku tego produktu zalecana przez producenta 1. tabletka wystarcza do spełnienia rekomendacji suplementacyjnych dla witaminy D (2000 j.m.). Należy pamiętać by przyjmować suplement wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcz, gdyż w jego składzie producent nie przewidział dodatku lipidów.
Skład produktu jest dosyć rozbudowany – mamy w nim głównych bohaterów – witaminę C, rutozyd, witaminę D, wyciąg z pomarańczy będący źródłem bioflawonoidów (producent deklaruje ich zawartość na 20 mg) z dodatkiem selenu i cynku. Mamy składniki tabletki, a także, niestety, sporą ilość substancji słodzących, w tym takie, które nie są najlepiej oceniane w literaturze naukowej.
Cieszy brak barwnika w suplemencie tego typu.
Dostępny tylko jeden rozmiar opakowania, wystarczający na 60 dni suplementacji dawkami zalecanymi przez producenta.
Żródła:
- Rusińska A. et al.: Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – Nowelizacja 2018 r. Post Neonatol. 2018, 24, 1, 1-24.
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7532351/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884093/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4614038/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15601310/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355559/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6431442/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18271278/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23397356/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7509176/
- https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/sweeteners
- https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame
- https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/nutrients-food-and-ingredients/sweeteners.html?start=2
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2016.4437
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817779/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5464538/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899993/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843803/
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 1 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 2 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 1 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 1,5 |
Łączna ilość punktów | 7,5 |