„Badamy Suplementy”
Autor: dietetyk Paweł Szewczyk
Dieta ciężarnej powinna być urozmaicona, atrakcyjna, a przy tym pełnowartościowa i pokrywająca zapotrzebowanie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się płodu. Jednymi ze składników pokarmowych, które często bywają niedoborowe są żelazo, jod, witamina D, kwasy tłuszczowe omega 3, a czasem także wapń i magnez. Poniżej przedstawiam Wam przykładowy jadłospis dla ciężarnej w pierwszym trymestrze ciąży.
Podstawowe dane:
25 lat, 160cm, 53kg, niski poziom aktywności fizycznej (PAL – współczynnik aktywności fizycznej 1,4)
Jaglanka arbuzowo-bananowa
Składniki:
• 1 banan
• 150g arbuza
• 4 łyżki kaszy/płatków jaglanych
• 2 łyżki migdałów w płatkach
• Łyżka pestek dyni
Sposób przygotowania:
1.Kaszę/płatki ugotuj na wodzie do miękkości, pod koniec gotowania wrzuć pokrojonego w drobną/plastry kostkę banana.
2.Arbuza wypestkuj i pokrój w kostkę.
3.Kaszę/płatki wyłóż do miski, dodaj arbuza, płatki migdałów i pestki dyni.
Łosoś na parze z makaronem i szpinakiem
Składniki:
• 100g filetowanego łososia
• 50g makaronu (durum lub pełnoziarnisty)
• 2-3szt suszonych pomidorów (nie z oleju)
• Łyżeczka natki pietruszki
• 4 garście szpinaku (możemy użyć 100g mrożonych brykietów)
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podsmaż beztłuszczowo z pokrojonym w paski/kostkę suszonym pomidorem namoczonym wcześniej w wodzie.
2.Pokrojonego w paski łososia zamarynuj w ulubionych ziołach i ugotuj na parze.
3.Podawaj z ugotowanym al dente makaronem.
4.Danie posyp na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Sałatka owocowa
Składniki:
• 2 kiwi
• 1 jabłko
• 1 nektarynka
• Plaster ananasa
Sposób przygotowania:
1.Pokrój składniki i wymieszaj.
Caprese z burakiem na kaszy bulgur
Składniki:
• 2 buraki upieczone/ugotowane
• 1 kulka mozzarelli light
• 4 łyżki kaszy bulgur
• 2 garści roszponki
• 2 łyżki ulubionych kiełków
• Łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj kaszę al dente.
2.Pokrój mozzarellę i buraka w kostkę/plastry.
3.Wymieszaj kaszę z pozostałymi składnikami.
4.Posyp ulubionymi ziołami, kiełkami i przyprawami, polej oliwą.
5.Podawaj na roszponce.
Założenia diety: Wyliczone zapotrzebowanie kaloryczne – 1834, dla ułatwienia 1800 kalorii, 18% (wg norm 10-20%) energii pochodzącej z białka (83g), 30% (wg norm 20-35%) z tłuszczu (60g), 52% (wg norm 45-65%) z węglowodanów (234g).
Dostarczona ilość: 1788kcal, 83g białka, 56g tłuszczu, 221g węglowodanów.
Normy na kluczowe mikro- i makroelementy (wg norm NIZP-PZH 20201): żelazo 27mg, wapń 1000-1300mg zależnie od wieku, magnez 360-400mg w zależności od wieku, jod 220mcg, kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA+DHA) – wg norm NIZP-PZH 2020 – 250mg + 100-200mg DHA, wg rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP)2 – suplementacja min. 200mg DHA, witamina D – wg norm NIZP-PZH 2020 – 15mcg (600j.m.), wg Zasad suplementacji i leczenia witaminą D z 2018r3 – suplementacja 20-50mcg (800-2000j.m.).
Dostarczone ilości: żelazo 20mg, wapń 1026mg, magnez 565mg, jod 67mcg, EPA 700mg, DHA 2200mg, witamina D 13mcg (520j.m.).
Poniższa tabela w przejrzysty sposób przedstawia zapotrzebowanie i poziom jego realizacji na kluczowe składniki pożywienia:
Składnik |
Energia (kcal) |
Białko w % kcal (g) |
Tłuszcze w % kcal (g) |
Węglowodany w % kcal (g) |
Żelazo (mg) |
Wapń (mg) |
Magnez (mg) |
Jod (mcg) |
EPA+ DHA (mg) |
Witamina D – j.m. (mcg) |
Ilość zalecana |
1834 |
10-20% (45-90) |
20-35 (40-70) |
45-65 (202-292) |
27 |
1000-1300 |
320 |
160-220 |
250 + 100mg DHA 200 mg DHA |
15 (600) / 20-50 (800-2000) |
Ilość dostarczona |
1788 |
18% (83) |
33 (60) |
52 (234) |
20 |
1026 |
565 |
67 |
2900 |
13 (520) |
Jak nietrudno zauważyć powyższy jadłospis, mimo iż zawarta jest w nim ryba, okazuje się być niedoborowy w jod. Opierając się na aktualnych rekomendacjach PTGiP2, warto wzbogacić dietę ciężarnych o suplementację tym pierwiastkiem w ilości 200mcg/d – o zalecanej suplementacji w diecie ciężarnej pisaliśmy TUTAJ (wklejamy hiperłącze do poprzedniego artykułu n.t. suplementacji ciężarnych).
Niewystarczające ilości witaminy D z pewnością również nie dziwią nikogo – stąd aktualne rekomendacje3 mówią o przyjmowaniu 2000j.m. witaminy D przez kobiety ciężarne i karmiące
Ilość żelaza w diecie teoretycznie jest niższa niż zalecana dla kobiety w ciąży, jednak „norma” dla ciężarnej dotyczy głównie 2 i 3 trymestru, w pierwszym zapotrzebowanie na żelazo nie wzrasta tak znacząco. Głównym parametrem wymagającym obserwacji jest poziom hemoglobiny – niedobory żelaza możemy podejrzewać i wdrażać suplementację, gdy poziom tego białka spadnie poniżej 11g/dl. Zakładając, iż ciężarna której proponujemy powyższy jadłospis nie cierpi z powodu deficytów żelaza – zawarta w proponowanych pokarmach ilość będzie odpowiednia, w przypadku, gdyby cierpiała na niedokrwistość (spadek poziomu ferrytyny, poziom hemoglobiny niższy niż 11g/dl – wtedy prócz wzbogacenia diety w żelazo włączyć należałoby suplementację w dawkach nawet do 30mg/d.
Możemy starać się zwiększyć zawartość żelaza w diecie poprzez odpowiednie zabiegi żywieniowe, jak włączenie produktów obfitujących w żelazo, a także dodatek świeżych warzyw i owoców obfitujących w witaminę C wspierającą jego wchłanianie. Pamiętajmy jednak by w pierwszym trymestrze (a dokładniej przez pierwsze 16 tygodni ciąży), jeśli nie jest to bezwzględnie wskazane i podyktowane zaleceniem lekarskim, nie stosować suplementacji żelazem, ze względu na możliwy wpływ teratogenny (uszkadzający płód), wzrost ryzyka insulinooporności, wystąpienia stanu przedrzucawkowego (preeklampsji). Obserwuje się także częstsze występowanie cukrzycy ciężarnych u kobiet suplementujący żelazo w ciąży w przypadku braku takiej konieczności.
UWAŻAJCIE NA SUPLEMENTY DLA CIĘŻARNYCH, znakomita ich większość zawiera w swoim składzie żelazo (co świetnie sprawdza się w dalszym okresie ciąży, jeśli zajdzie taka konieczność, jednak poniekąd dyskwalifikuje je w pierwszych tygodniach jej trwania).
Zabiegiem żywieniowym mogącym zwiększyć zawartość żelaza w jadłospisie mogłoby być włączenie smoothie pietruszkowo-owocowego:
• 150ml wody
• 100ml soku marchwiowego
• Pół pomarańczy
• Garść truskawek
• Garść szpinaku
• Pęczek pietruszki
Całość oczywiście blendujemy. Spożywając takie smoothie dostarczamy jedynie 140kcal, a przy tym aż 4mg drogocennego żelaza.
A co, gdyby nasza ciężarna byłą w 2 lub 3 trymestrze ciąży?
Prócz istotnego wzrostu zapotrzebowania na żelazo i, być może, konieczności jego suplementacji, istotnie wzrosłoby zapotrzebowanie ciężarnej na kalorie (i pośrednio makroskładniki będące ich źródłem) – odpowiednio w 2 trymestrze o 285, a w trzecim o 475kcal (w pierwszym trymestrze wzrost zapotrzebowania energetycznego sięga jedynie 85kcal/d). W takim przypadku nasz shake musiałby być nieco bardziej kaloryczny (możemy dodać np. banana, większą ilość pomarańczy lub – zwiększyć ilość ryżu/ziemniaków/kaszy/pieczywa w innych posiłkach).
Co z suplementacją?
Poniższa tabela podsumowuje kwestie zasadności suplementacji, substancji i dawek, które warto/należy wprowadzić u ciężarnych2-4:
Składnik |
Foliany |
Jod |
DHA |
Witamina D |
Żelazo |
Magnez |
Dawka suplementacyjna |
400-800 mcg kwasu foliowego lub L-metylotetrahydrofolianu |
150-200 mcg |
min. 200mg |
1500-2000 j.m. |
Do 30mg |
200-1000mg |
Kiedy suplementować? |
U wszystkich ciężarnych, szczególnie przed i w pierwszym trymestrze ciąży |
U wszystkich ciężarnych bez chorób tarczycy, w innym przypadku – dawki konsultowane z endokrynologiem po oznaczeniu poziom hormonów tarczycy i przeciwciał przeciwtarczycowych |
U wszystkich ciężarnych, u niespożywających ryb lub z niewielkim spożyciem należy rozważyć wyższe dawki |
U ciężarnych i karmiących o prawidłowej masie ciała, bez deficytu witaminy D przez cały okres ciąży i laktacji. U otyłych – do 4000j.m. |
Po 16 t.c. u kobiet u których stężenie ferrytyny jest obniżone <60mcg/l. Przed 16 t.c. jedynie w przypadku obniżenia poziomu ferrytyny i spadku hemoglobiny poniżej 11g/dl |
W przypadku niemożliwości dostarczenia odpowiednich ilości wraz dietą |
Podsumowanie
Dieta jest niezmiernie istotnym elementem prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Niestety zazwyczaj okazuje się ona nie być wystarczająca i bazując na aktualnej wiedzy naukowej, niektóre składniki żywności powinny być suplementowane – niektóre obligatoryjnie u wszystkich, inne jedynie w przypadku niemożności dostarczenia odpowiednich ich ilości wraz z dietą. Warto mieć tego świadomość, nie kupować w ciemno kompleksów dedykowanych ciężarnym i, przede wszystkim, nie przesadzać – tutaj często nadmiar może zaszkodzić.
Literatura:
-
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
- Zimmer M. et al.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych – https://www.ptgin.pl/
- Rusińska A. et al.: Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – Nowelizacja 2018r. Post Neonatol. 2018, 24, 1, 1-24.
- Karowisz-Bilińska A. et al.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 2014, 5, 85, 398-399.