„Badamy Suplementy”
Autor: mgr Kamila Jedynak (Dietetyk kliniczny)
Na pewno nie sięgając po pieczywo zastanawiałeś się czego użyć do smarowania – masło czy margaryna? A może by tak poszerzyć ten wybór? Pasta pietruszkowa ze słonecznika jest pysznym i odżywczym zamiennikiem standardowych smarowideł do pieczywa. W jednej porcji ma ponad 65% mniej kalorii niż taka sama ilość masła! Co więcej, w przeciwieństwie do niego pasta pietruszkowa jest wypakowana plejadą witamin, minerałów i błonnika. Jest naturalnie bogata w korzystne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6. Można powiedzieć, że to wręcz naturalna multiwinamina. Dlatego zamiast znów sięgać po kolejny suplement diety zadbaj o to by na Twoim pieczywie co dzień pojawiały się roślinne pasty takie jak ta pasta pietruszkowa ze słonecznikiem. Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać co myślisz o takiej naturalnej „suplementacji” :).
SKŁADNIKI na 10 porcji
(1 porcja = ok. 20 g pasty = 2 łyżeczki):
-
100 g nasion słonecznika
-
10 g siemienia lnianego mielonego
-
ok. 40 g natki pietruszki (1 duży pęczek lub 2 małe)
-
250 ml wody
-
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Słonecznik podpraż na złoto na suchej patelni. Przesyp do miseczki. Zalej ciepłą wodą i odstaw na co najmniej 2 h. Najlepiej przygotuj słonecznik dzień wcześniej i pozostaw w wodzie na noc.
Słonecznik odcedź na sitku. Zachowaj wodę z moczenia, może się jeszcze przydać do miksowania. Do pojemnika blendera wrzuć słonecznik, siemię lniane, posiekany czosnek, sól, pieprz,, natkę pietruszki i całość.
Zmiksuj na gładką masę o konsystencji masła. Jeśli masa jest za sucha dodawaj stopniowo po 1 łyżce wody i ponownie zblenduj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Gotową pastę przełóż do słoika lub szczelnego pojemniczka. Cześć pasty możesz zamrozić, aby dłużej zachowała trwałość.
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 z 10 porcji:
Energia = 67 kcal
Białko = 2,9 g
Tłuszcze = 4,7 g
Węglowodany = 3,5 g
Błonnik = 0,9 g
Bogaty w: omega-3, omega-6, wit B1, C, E, B-karoten, magnez, mangan, miedź, fosfor, magnez
W mniejszych ilościach zawiera także: potas, wapń, cynk, żelazo, witamina A, B2, B3, B6.