Wyniki badań laboratoryjnych
MamaDHA Premium+
producent:
Adamed Pharma S.A.
Wyniki badań nie wzbudziły naszych zastrzeżeń, produkt jest zbieżny z deklaracją producenta.
Wyniki naszych badań: 834,76 mg
Zawartość EPA wg producenta: 68 mg
Wyniki naszych badań: 107,06 mg
Zawartość wit. D wg producenta: 50 µg
Wyniki naszych badań: 82 µg
Zawartość kwasu foliowego wg producenta: 400 µg
Wyniki naszych badań: 486,82 µg
Zawartość magnezu wg producenta: 200 mg
Wyniki naszych badań: 197 mg
Zawartość jodu wg producenta: 200 µg
Wyniki naszych badań: 228 µg
Wskaźnik TOTOX:
(wg EFSA powinien wynosić < 25)
Wyniki naszych badań: 17,7
Badania mikrobiologiczne
(liczba drożdźy i pleśni, obecność Gronkowców koagulazo-dodatnich, Escherichia coli, Salmonelli, Listeria monocytogenes, ogólna liczba drobnoustrojów)
Wyniki naszych badań:
Bez zastrzeżeń
Obecność metali ciężkich:
Zawartość metali nie przekroczyły poziomów określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z póź.zm.
Wyniki naszych badań:
Kadm < 0,002 mg/kg
Ołów 0,02 mg/kg
Rtęć < 0,001 mg/kg
Zawartość dioksyn:
w normie
Składniki produktu wraz z ich opisem:
- Olej rybi (zawierający DHA i EPA) – odzwierzęcy surowiec najbardziej aktywnych biologicznie kwasów omega-3 – EPA i DHA. Byłoby dobrze wiedzieć z jakiej ryby pochodzi użyty olej. Oczywiście nieodpowiedni dla wegan;
- Żelatyna wołowa – bezpieczna, szeroko stosowana, świetnie spełniająca swoją rolę. Na plus podanie pochodzenia surowca. Substancja nieodpowiednia dla wegan;
- Substancja wypełniająca – tlenek magnezu – nieorganiczna, jedna z najgorzej przyswajalnych form magnezu, w tym wypadku stanowiąca jednak jedynie wypełniacz, a więc nie uznajemy tego za problem;
- Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol – powszechnie stosowana substancja utrzymująca wilgoć. Występuje jako tłusta, silnie higroskopijna ciecz. W większych dawkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w przypadku tak niewielkich dodatków, jak w tym produkcie – całkowicie neutralna;
- Substancja zagęszczająca – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471). Syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnych, działają jako emulgator i stabilizator;
- Emulgator: lecytyna słonecznikowa – naturalny emulgator pochodzenia roślinnego, przeciwutleniacz;
- Substancja przeciwpieniąca – kwasy tłuszczowe;
- Barwnik – kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin – naturalne, bezpieczne barwniki. Duży plus w porównaniu z poprzednio występującym dwutlenkiem tytanu;
- Cholekalcyferol w oleju MCT – witamina D – witamina D w formie najlepiej przyswajalnej i wykorzystywanej przez organizm;
- Kwas pteroilomonoglutaminowy – czyli kwas foliowy;
- Jodan potasu – źródło jodu;
- L-metylofolian wapnia – czyli metylowana forma kwasu foliowego, określana jako jego forma aktywna.
Opis produktu:
Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami suplementacja kobiet ciężarnych powinna opiewać w: 400-800 mcg kwasu foliowego w pierwszym trymestrze i 600-800 mcg w trymestrach drugim i trzecim, 150-200 mcg jodu, min. 200 mg DHA (kwasu dokozaheksaenowego z rodziny omega-3), 1500-2000 j.m. witaminy D.
W przypadku tego produktu 1. zalecana przez producenta porcja (2 kapsułki) dostarcza 400 mcg kwasu foliowego (w tym 200mg w formie metylowanej), 2000 j.m. witaminy D, 200 mcg jodu i 800 mg DHA– pozwala więc dostarczyć wszystkich składników zalecanych do suplementacji przez ciężarne w dawkach zgodnych z rekomendacjami. Jednocześnie w porcji znajdziemy 68 mg EPA.
Skład produktu jest dosyć rozbudowany – znajdziemy w nim główne substancje aktywne, których poszukujemy w suplementach dla ciężarnych i których podaż jest rekomendowana, a także magnez wykorzystywany przez producenta jedynie jako wypełniacz. Za plus należy przyjąć zastosowanie naturalnych barwników. W produkcie nie znajdziemy dodatku przeciwutleniaczy zabezpieczających kwasy tłuszczowe przed utlenieniem.
W rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników podkreśla się, że suplementacja żelazem przed 16. tygodniem ciąży powinna być wprowadzana jedynie u kobiet ze stwierdzonym obniżonym poziomem ferrytyny i hemoglobiną na poziomie <11 g/dl. Po 16 t.z. dopuszcza się suplementację do 30 mg żelaza/dzień u kobiet u których stężenie ferrytyny wynosi poniżej 60 mcg/l. W tym produkcie żelaza nie uświadczymy więc wydaje się być on odpowiedni od pierwszych dni ciąży, a także dla kobiet planujących potomstwo.
Więcej na temat suplementacji ciężarnych zawarliśmy w „Raporcie badań suplementów dla kobiet w ciąży”.
Literatura:
- Zimmer M. et al.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych – https://www.ptgin.pl/sites/default/files/page-2020/REKOMENDACJE%20PTGIP%20SUPLEMENTY%20W%20CI%C4%84%C5%BBY%202020-07-28%20bo.pdf?fbclid=IwAR3xOuv4zvjL5lbQJCh-iMvqFfhL223eMNVOBFy6neytotnT034TsA9hKdE
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020. https://ncez.pl/upload/normy_zywienia_2020web.pdf
- Walker A. et. al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003, 16, 3, 183-191.
- Firoz M. et al.: Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnes Res. 2001, 14, 4, 257-262.
- Pinget G. et al.: Impact of the food additive titanium dioxide (e171) on gut microbiota-host interaction. Front. Nutr. 2019, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00057
- Merina-Amo R. et al.: Biological effects of food coloring in in vivo and in vitro model systems. Foods. 2019, 8, 5, 176.
Kryterium | Ilość punktów w danym kryterium od 0 do 2 |
Formy substancji aktywnych użytych w suplemencie | 2 |
Obecność i ilość substancji dodatkowych | 1,5 |
Poziom realizacji rekomendowanego dziennego spożycia na składniki, których produkt jest źródłem (w 1. sugerowanej porcji produktu) | 2 |
Rozmiar opakowania, dostępne rozmiary opakowań | 2 |
Czytelność i jasność składu, dostępność informacji dla konsumentów | 1,5 |
Łączna ilość punktów | 9 |