👉 Odpowiedź Zdrowa Sowa Sp. z o.o. na nasze pytania dot. przekazu marketingowego nt. oferowanych suplementów diety.
👉 Odpowiedź producenta jest długa (link do źródłowego pisma: Odpowiedź Zdrowa Sowa), zatem przedstawimy ją tutaj w 7 częściach, przez 7 kolejnych dni, z naszym komentarzem – czytasz właśnie cz. 4
4. część odpowiedzi Zdrowa Sowa, czyli suplementów reklamowanych przez p. Beatę Pawlikowską.
👉 Nasze pytanie: Prosimy o wyjaśnienie, dlaczego określają Państwo ryby mianem „kontrowersyjnych” i w jaki sposób spożycie 600 mg ekstraktu z morszczynu i 200 mg spiruliny każdego dnia miało by stanowić realną alternatywę dla spożycia ryb w ilości zgodnej z proponowaną przez NIZP PZH – PIB? Pod kątem spożycia których składników aktywnych? EPA+DHA? Witaminy D? Białka pełnowartościowego?
👉Odpowiedź Zdrowa Sowa: Ryby są określane mianem „kontrowersyjnych” ze względu na ich potencjalne zanieczyszczenia. Ryby, w szczególności pochodzenia morskiego są znane z tego, że kumulują metale ciężkie oraz pestycydy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności takich ryb jak tuńczyk. Powszechne są także doniesienia o zanieczyszczeniu w mięsie łososi hodowlanych.
Przykładowe źródła:
1. https://www.medonet.pl/zdrowie,ryby-skazone-rtecia–ktore-ryby-sa-zdrowe-,artykul,1722622.html
2. https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/
3. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.baztech-f21c73fd-3c96-4da6-99ba-8c40532103d0 Akumulacja metali ciężkich w organizmach ryb, efekt toksyczności
Szymonik, A., Lach, J.
Nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z jedzenia ryb, jednak konieczna jest szczególna uważność przy ich wyborze. Spirulina i morszczyn są dobrymi, alternatywnymi źródłami substancji występujących w rybach, zwłaszcza dla wegan i wegetarian. Spirulina i Morszczyn są algami bogatymi w białko, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe Omega-3: DHA i EPA. Oba są ważnymi składnikami diety, które pomagają w utrzymaniu zdrowia serca, mózgu i oczu. Badania wykazały, że spożywanie spiruliny i morszczynu może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia. Ponad to ekstrakt z morszczynu i spiruliny może stanowić alternatywne źródło składników odżywczych, takich jak witamina A, mikroelementy, aminokwasy i inne składniki odżywcze. Interesującą substancją pod względem walorów zdrowotnych jest fikocyjanina występująca w Spirulinie.
Źródła:
1. Gómez-Cansino, R., et al. (2017). „Spirulina i morszczyn jako alternatywne zamienniki ryb:
wyniki badań.” Żywność i żywienie, 18(3), s. 173-179.
2. Nair, M., et al. (2019). „Korzyści zdrowotne spiruliny i morszczynu: przegląd
piśmiennictwa.” Żywność i żywienie, 20(1), s. 1-10. 3. Abou-Arab, A., et al. (2018). „Korzyści zdrowotne morszczynu i spiruliny: przegląd piśmiennictwa.” Żywność i żywienie, 19(2), s.
153-164.
2. World Health Organization. (2020). Spirulina. Retrieved from https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/spirulina
3. National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Spirulina. Retrieved from https://nccih.nih.gov/health/spirulina
Wyniki badań:
1. Spirulina może pomóc w zmniejszeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
2. Spirulina może pomóc w zmniejszeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
3.Spirulina może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i obniżeniu poziomu złego
cholesterolu (LDL).
4. Spirulina może pomóc w zmniejszeniu objawów alergii i astmy.
5. Spirulina może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na choroby serca.
6. Spirulina może pomóc w zmniejszeniu objawów zespołu jelita drażliwego.
7. Spirulina może pomóc w zmniejszeniu objawów związanych z przewlekłym zmęczeniem.
⭕️Nasz komentarz: Kontrowersje wokół spożycia ryb wydają się być zagrożeniem bardziej medialnym aniżeli realnym. Zgodnie z aktualnymi „Normami” ryzykowne wydaje się być jedynie spożycie poszczególnych gatunków i to szczególnie wśród szczególnie wrażliwych grup ludności (małe dzieci, ciężarne) – https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf – strona 110.
⭕️Jednocześnie, analizując przedstawione przez Państwa dane pochodzące z MIR w Gdyni, które stanowią wyjątkową wartość ze względu na analizy pochodzące z Polski, warto zaznaczyć, że poziom PTWI „realizowany” przez przeciętnego członka społeczeństwa wynosi 11,29% w przypadku dioksyn i 3,54% w przypadku rtęci. W odniesieniu do tych wartości, znając benefity płynące ze spożycia ryb, nie wydaje się zasadnym określanie ich mianem „kontrowersyjnych”. Taki określnik w ogólnym rozumowaniu może odstręczać konsumenta od sięgania po ryby, co stanowi istotnie niepożądane zjawisko. Dotychczas udokumentowano także, że benefity związane ze spożyciem ryb nie są związane wyłącznie z konsumpcją kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, gdyż suplementacja nie przynosi porównywalnych skutków zdrowotnych.”
⭕️Jednocześnie autorzy pracy opublikowanej w „technologii wody” stwierdzają „metale ciężkie w znacznie większym stopniu akumulują się w narządach bardziej ukrwionych – skrzelach i wątrobie w porównaniu do tkanki mięśniowej.” co również pozwala stwierdzić, co prawda jedynie pośrednio, że spożywanie mięsa ryb nie wydaje się być skrajnie niebezpiecznym.
⭕️Piszecie Państwo: „Badania wykazały, że spożywanie spiruliny i morszczynu może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia.” – pytaniem otwartym pozostanie czy w porównaniu do odpowiedniego spożycia ryb owy wpływ również będzie istotny lub chociażby porównywalny? Nie negujemy zdrowotnych wartości ww. surowców, a jedynie poddajemy w wątpliwość ich wyższość nad rybami, co może sugerować przedstawiany przez Państwa przekaz marketingowy.
⭕️Ponownie nawiązują Państwo do morszczynu jako źródła białka, podczas gdy w produkcie jest go 200mg, a więc nawet gdyby stanowił 100% najlepszej jakości protein – jest to ilość nie wywierająca jakiegokolwiek istotnego efektu klinicznego.