„Badamy Suplementy” nr 42/BS/21, 03/09/2021
Autor: mgr Kamila Jedynak (Dietetyk kliniczny)
Najzdrowsza dieta to różnorodna dieta, dlatego warto wyjść z utartego schematu i włączać do swoich posiłków produkty sezonowe, pojawiające się na sklepowych warzywniakach i bazarach zgodnie z porami roku. W najbliższych tygodniach na straganach będą królowały oczywiście truskawki, dlatego już dziś posuwamy Wam pomysł na orzeźwiający koktajl truskawkowo-limonkowy. Truskawki są niskokaloryczne i naturalnie zawierają dużo wody oraz elektrolitów – są idealnym produktem na upalne dni. Szczypta limonki wzmocni orzeźwiający efekt i świetnie się komponuje z słodko-kwaśnym smakiem truskawek.
Składniki (1 porcja):
-
200 g truskawek
-
Sok z ¼ limonki
-
1,5 łyżeczki miodu, syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła
-
125 ml mleka krowiego lub roślinnego
Sposób przygotowania:
Limonkę, truskawki i mleko włóż na ok 1 h do lodówki aby je schłodzić. Całą, nieobraną limonkę sparz wrzątkiem. Wyciśnij sok z 1/4 limonki.
Świeże lub mrożone truskawki zblenduj z sokiem z limonki, mlekiem i płynnym miodem.
Na koniec dodaj szczyptę tartej skórki z limonki dla wzmocnienia aromatu i wymieszaj (nie blenduj, aby uniknąć gorzkiego posmaku skórki).
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 1 porcji:
Energia = 190 kcal
Białko = 5,9 g
Tłuszcze = 2,7 g
Węglowodany = 38,4 g
Błonnik = 4,3 g
Bogaty w: wit. C, B2, B12, wapń, miedź, mangan, foliany, błonnik, potas, fosfor.
W mniejszych ilościach zawiera także: magnez, jod, wit. E, A, K, B5 żelazo, selen, cynk.