„Badamy Suplementy” nr 42/BS/21, 03/09/2021
Autor: mgr Kamila Jedynak (Dietetyk kliniczny)
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Komu z nas nie cieknie ślinka na jego widok nawet po sytym obiedzie? Niestety babcine serniczki nie należą do najzdrowszych produktów. Tłusty ser, masło i niemała ilość cukru nie robi dobrze naszym wątrobom, sercu i wadze. Nierzadko nie potrafimy sobie odmówić takiego deseru, a zaraz potem sięgamy po suplementy wspomagające trawienie i odchudzanie by pozbyć się ciężkości i wzdęć. Dlatego zamiast łykać pigułki zadbaj o to by sam serniczek działał na Twoją korzyść, a nie szkodę. Wykorzystaj przepis poniżej i następnym razem upiecz sernik zgodni z podpowiedziami dietetyka. Taki deser nie tylko zaspokoi apetyt na słodycze, ale zapewni Ci zastrzyk witamin i minerałów, bez szkody dla Twojej formy.
SKŁADNIKI na 12 porcji:
-
70 g Daktyli suszonych bez pestek
-
50 g Czekolady gorzkiej 70% kakao
-
200 g (4 sztuki) Jajek rozm. M
-
90 g Mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-
6 g (1,5 łyżeczki) Proszku do pieczenia
-
10 g Kakao w proszku
-
400 g Sera twarogowego półtłustego
-
400 g Jogurtu greckiego 10% tł.
-
80 g (2 opak.) Budyń waniliowy w proszku, bez cukru
-
120 g Ksylitolu
-
20 g Płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej niedużą ilością gorącej wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie je odcedź i zblenduj na gładki mus. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą zanurz w rondelku z gorącą wodą) lub mikrofalówce. Do daktyli dodaj roztopioną czekoladę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie lekko klejące ciasto (gdyby wyszło sypkie i nie łączące się, wtedy dodaj trochę mleka lub wody z moczenia daktyli). Ugnieć delikatnie dłonią ciasto.
Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie jej spód wyłóż ciastem, dociskając palcami, aby powstała równa warstwa. Jeśli ciasto lepi Ci się do palców nawilżaj je w odrobinie zimnej wody. Podpiecz spód 8-9 minut w temperaturze 170 stC. Wyjmij i odstaw na bok. W między czasie zacznij przygotowywać masę.
Ser włóż miski i zblenduj na gładko, dzięki temu ciasto będzie miało delikatniejszą strukturę. Następnie wymieszaj go z jogurtem i budyniami (BEZ CUKRU). Białka ubij na sztywną pianę. Do piany dodawaj stopniowo ksylitol cały czas ubijając. Następnie pianę ostrożnie połącz z masą serową delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę wyłóż na podpieczony spód i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz przez 50 minut w 170 stC (bez termoobiegu, grzanie góra -dół). Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli od razu go wyjmiesz skurczy się i opadnie. Gotowy sernik podziel na odpowiednią ilość porcji.
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 z 12 porcji:
Energia = 237 kcal
Białko = 11 g
Tłuszcze = 9 g
Węglowodany = 31,5 g
Bogaty w: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, wit B12 i B2.
W mniejszych ilościach zawiera także: miedź, mangan, jod, witamina A, witamina D, witamina B1, B6, B3, foliany, retinol.