Szybkie, proste i małokaloryczne danie, które jest pełne potasu i magnezu.
Składniki (1 duża porcja/2 średnie porcje):
-
kasza bulgur: 150 g,
-
marchewka: 2 szt. (180 g),
-
bakłażan: 1 szt. (300 g),
-
natka pietruszki: 1 pęczek (25 g),
-
sok z połowy cytryny,
-
czosnek: 2 ząbki,
-
sól, pieprz, papryka słodka,
-
olej rzepakowy: 1 łyżka stołowa,
Czas przygotowania: 30 minut
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od najbardziej czasochłonnych czynności, czyli ugotowania kaszy bulgur oraz pokrojenia bakłażana w plastry o grubości ok. 1,5 cm, które delikatnie solimy i odstawiamy na czas gotowania kaszy. W następnym kroku płuczemy krążki bakłażana, osuszamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię polaną łyżką stołową oleją i wrzucamy marchewkę z bakłażanem, które smażymy ok. 5-7 minut, w zależności od wielkości kostki, w którą pokroiliśmy warzywa. Następnie wrzucamy odcedzony bulgur, dobrze mieszamy i przyprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem, sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Na koniec posypujemy całość natką pietruszki i delikatnie mieszamy. Smacznego 🙂