„Badamy Suplementy”, autor: Dietetyk Paweł Szewczyk
Ciemna strona żelaza – czym grozi nadmiar?
Często słyszy się o niedoborach żelaza, szczególnie wśród populacji płci pięknej i/lub sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Co jednak w sytuacji kiedy pod lupę weźmiemy antagonistyczną sytuację – nadmiar żelaza? Czy, jak zwykło się uważać, jest to stan w pełni bezpieczny i nienastręczający problemów? Otóż nie.
Nadkonsumpcja żelaza może m.in. zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe, istnieją także prace w których podkreśla się potencjalny wzrost ryzyka rozwoju raka przełyku i żołądka poprzez wysokie spożycie hemu i żelaza pochodzących z mięsa 1, 2. W świetle badań ostatnich dekad można wnioskować, iż delikatne obniżenie statusu żelaza w ustroju może działać wręcz prewencyjnie przeciw rozwojowi schorzeń kardiologicznych3. Szczególną uwagę na poziom spożycia żelaza wraz z żywnością i suplementację tym metalem należy zwracać u pacjentów kardiologicznych2.
Polska praca, porównująca spożycie żelaza przez mężczyzn w roku 1988 i 2009 udokumentowała, iż poziom spożycia uległ ograniczeniu (z 15,2 do 11,4mg/d)4, wciąż jednak przekracza on poziom zalecanego spożycia (10mg/d)5.
Warto również mieć na uwadze, iż niedokrwistość z niedoboru żelaza nie musi wcale wynikać z jego nieodpowiednio niskiej podaży wraz z dietą i/lub suplementami. Jedną z innych przyczyn może być np. nieodpowiednio dobrany program treningowy (nadmierne obciążenie psychofizyczne) lub zbyt mała/nieprawidłowa ilość/forma regeneracji – w efekcie przetrenowanie i nadmierny poziom stanu zapalnego w organizmie6. Stąd też – wskazane regularne badanie poziomu odżywienia żelazem (już sama morfologia wiele powie) i kontrolowanie jego spożycia wraz z dietą. Sięganie po suplementy z żelazami powinno mieć miejsce tylko w sytuacji konieczności – to nie przelewki.
Literatura:
-
Ward M. et al.: Heme iron from meat and risk of adenocarcinoma of the esophagus and stomach. Eur J Cancer Prev. 2012, 21, 2, 134-138.
-
Eftekhari M. et al.: Relation between body iron status and cardiovascular risk factors in patients with cardiovascular disease. Int J Prev Med. 2013, 4, 8, 911-916.
-
Sullivan J. et al.: Current status of the iron hypothesis of cardiovascular diseases. Recenti Prog Med. 2007, 98, 7-8, 373-377.
-
Jarosz M. (Red.): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa, 2017.
-
Charkiewicz A. et al.: Zawartość wapnia i żelaza oraz ich główne źródła w diecie mężczyzn w okresie 21-letniej obserwacji. Bromat. Chem. Toksykol. 2011, XLIV, 3, 420-427.
-
Zaburzenia Metabolizmu żelaza u sportowców – rola diety. Jędrzej Antosiewicz, Zakład Biochemii Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku http://ptms.wpsnz.uz.zgora.pl/wp-content/uploads/2015/07/prof._Jedrzej_Antosiewicz.pdf