„Badamy Suplementy” nr 3/BS/19, 04/12/2019
Limity tolerancji dla witamin i składników mineralnych w suplementach żywnościowych.
Powinniście już wiedzieć, że suplementy diety nie są lekami, ale zgodnie z prawem są żywnością. W związku z powyższym obowiązują je bardziej liberalne przepisy, które dotyczą m.in. dopuszczalnych granic tolerancji dla składników odżywczych. Tolerancja to „widełki”, w których powinny mieścić się zbadane wartości np.: dla witamin tolerancja wynosi +50/-20 (dla witaminy C w płynie górne wartości mogą być wyższe). W wartość tolerancji jest wpisana również niepewność metody badawczej użytej do sprawdzenia zawartości danej substancji w próbce. W końcu ciężko spodziewać się od żywności, farmakologicznej dokładności 🙂
Do wyznaczenia tolerancji dla poszczególnych wartości odżywczych możemy posłużyć się wytycznymi Komisji Europejskiej z grudnia 2012, w których znajdziemy informacje dot. ustalania granic tolerancji. Należy zaznaczyć, że mimo tego, że ten dokument widnieje na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego to „..nie posiada oficjalnego statusu prawnego i w przypadku sporu ostateczna odpowiedzialność za wykładnię prawa spoczywa na Trybunale Sprawiedliwość Unii Europejskiej”.
Tym samym, w mojej opinii brak jest jednoznacznego dokumentu wskazującego, jakie są granice tolerancji, które byłby jasną instrukcją dla producentów oraz konsumentów.
Między innymi właśnie dlatego niezależnie badamy dla Was suplementy diety 🙂